DISTRIBUIȚI

În sezonul cald trebuie să ne bucurăm de căldură și de soare dar să ținem cont și de durata de expunere la razele ultraviolete. Nu toată lumea poartă ochelari de vedere care protejează ochii și de razele ultraviolete, de aceea medicii recomandă și acestora și în general tuturor oamenilor ochelari de calitate, cu lentile fotocrome sau antireflexive. Dacă nu ne protejăm ochii cu ochelari de soare de calitate putem ajunge foarte ușor să suferim de afecțiuni oculare grave, deoarece radiațiile ultraviolete sunt foarte puternice și agresive.

Principalele afecțiuni și boli care pot fi provocate de radiațiile ultraviolete sunt:

  • Retinopatiile solare pot fi cauzate de expunerea îndelungată la soare și pot duce la scăderea vederii.
  • Conjunctivita apare din cauza expunerii mult timp la soare fără protecție. Această boală dacă există deja la anumite persoane se poate agrava destul de tare din cauza temperaturilor ridicate și a radiațiilor ultraviolete intense.
  • Conjunctivita foliculară acută se poate descoperi prin simptomele foarte neplăcute pe care le produce, de exemplu: ochi roșii, mâncărime, sensibilitate la lumină, inflamarea pleoapelor și senzație de nisip în ochi. Această afecțiune oculară poate fi de natură infecțioasă dacă a fost cauzată de bacteria Chlamydia sau de adenovirusuri. Riscul de contaminare apare la piscinele care nu au apa dezinfectată corespunzător sau la care clorinarea apei s-a făcut prea puțin. În cazul în care clorinarea apei din piscină este prea puternică, poate să apară riscul de a suferi de o conjunctivită imitativă. Mare atenție când faceți baie în piscină sau în ștrand, este recomandat să aveți ochelari de înot, pentru a nu ajunge să suferiți de afecțiuni oculare care vă pot reduce acuitatea vizuală și vă pot afecta sănătatea ochilor.
  • Keratita este o afecțiune care poate fi provocată de razele UV puternice. În acest caz este afectată corneea din cauza expunerii timp îndelungat la soare fără a purta ochelari cu o bună protecție împotriva radiațiilor intense.
  • Keratoconjunctivita poate să fie cauzată și ea de radiațiile ultraviolete și constă în probleme oculare și la cornee și la conjunctivă. Persoanele care au simptome de durere la ochi, fotofobie, înroșirea ochilor, lăcrimare fără un motiv anume și vederea tulbure, încețoșată, trebuie să meargă la un medic oftalmolog pentru a primi un tratament deoarece este posibil să fi suferit o afecțiune oculară de care spuneam mai sus.
  • Cataracta este o boală care poate fi cauzată de expunerea ochilor la soare fără ochelari de protecție împotriva razelor ultraviolete, deoarece acestea dacă sunt puternice pot afecta foarte mult cristalinul ochilor.

O problemă despre care se discută an de an este expunerea exagerată la soare și care ne poate afecta foarte mult sănătatea pielii. Pentru a ne proteja de o boală foarte gravă – cancerul de piele – trebuie să folosim creme sau loțiuni cu protecție solară SPF 15-30 împotriva razelor ultraviolete. Pentru piele (umeri, zona taliei și a șoldurilor) se pot folosi eșarfe cât mai mari, care se pot lega într-un mod foarte elegant și care sunt la modă anul acesta.

Eșarfele se poartă foarte mult vara, pot fi legate interesant și pe cap, pentru a preveni deteriorarea părului și insolația. Atât pielea cât și părul sunt în pericol de a fi afectate de acțiunea ultravioletelor mai ales în zilele caniculare, când soarele este destul de agresiv. Pentru a ne bucura de soare nu trebuie să stăm acoperiți, ci doar să ne protejăm adecvat ochii de radiațiile ultraviolete puternice, cu produse din gama eyeglasses, iar pielea să o ferim de razele UV spre a nu ajunge să suferim de anumite problemele cutanate.

LĂSAȚI UN MESAJ