DISTRIBUIȚI

Expoziția este dedicată memoriei împăratului Traian, la împlinirea a 1900 de ani de la apoteoza acestuia, și deține piese care se datează cu certitudine în timpul domniei celui care a fost Optimus Princeps. Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00-18.00, în mansarda B2 a Bastionului Theresia, str. Martin Luther nr. 4, Timișoara. Aceste tegulae alături de multe altele, descoperite îndeosebi la Tibiscum și Colonia Sarmisegetusa pot fi admirate până la sfârșitul lunii octombrie a anului curent.

Colecția de tegulae romane ștampilate a Muzeului Național al Banatului este cea mai bogată la nivelul Banatului istoric și cuprinde peste 250 de piese întregi și fragmentare, descoperite în cele mai importante situri arheologice de epocă romană imperială (secolele II-III p.Chr.). În cadrul expoziției se disting câteva piese unicat cum ar fi tegula cohortei II Hispanorum, cu reprezentarea în relief a soldatului roman salutând stindardul de luptă (tipic artei provinciale romane) sau cele cu însemnele Legiunii XIII Gemina, cu antroponim, găsite în context medieval la Cenad și Sânnicolau Mare.

Expoziția este organizată cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, de către specialiștii Secției de Arheologie și se adresează atât publicului larg, cât și publicului de specialitate: arheologi, specialiști ai perioadei, istorici, cadre universitare cu pregătire în studii romanice, profesori de latină, studenți și iubitori de istorie, prieteni ai muzeului.

LĂSAȚI UN MESAJ