DISTRIBUIȚI

Cu un tarif total de 7,05 lei / mc pentru apă și canalizare, Aquatim SA se poziționează în jumătatea superioară a clasamentului tarifelor practicate de operatorii de apă potabilă și apă uzată din țară. Cu cât apa e mai scumpă, cu atât salariile șefilor sunt mai mari. Acesta pare a fi principiul practicat, cu complicitatea reprezentanţilor acționarilor, la Aquatim SA. Prin comparație cu alte zone din țară, unde tarifele practicate de operatorii de apă sunt sensibil egale ori semnificativ mai mici, veniturile șefilor Aquatim sfidează de-a dreptul. Ne vând apă mai scumpă decât în alte zone ale țării, dar câștigă – în unele cazuri – de două ori mai mult decât managerii de top ai unor entități similare. Tupeu!

Firesc ar fi fost…

pag 5 (1)…să începem dezvoltarea subiectului plecând de la salariul d-lui Ilie Vlaicu, directorul general al Aquatim SA. Dumnealui nu pare a fi prea preocupat de faptul că, în calitate de instrument al transparenței utilizării fondurilor publice, declarațiile de avere înseamnă și o formă de respect pentru cetățeanul de rând, plătitor de taxe și impozite, fie el client Aquatim SA ori ba. Căci, dacă i-ar fi păsat cu adevărat de acest lucru, dl. Vlaicu ne-ar fi spus și nouă, muritorilor de rând, cu cât este remunerat anual pentru bunul mers al apei spre, prin și dinspre localitățile deservite de societate. Încălcând fragrant recomandările cuprinse în Ghidul de completare a declarațiilor de avere și interese, editat de Agenția Națională de Integritate, dl. Vlaicu nu precizează valoarea exactă a fiecărui venit pe care îl realizează, mărginindu-se să precizeze că veniturile anuale în sumă de 167.939 de lei provin de la funcția de bază și activități didactice/de cercetare (facsimil 1). Din acest motiv, pentru că a evitat să declare public venitul concret realizat de la Aquatim, nu putem compara drepturile sale salariale cu cele ale ocupanților unor funcții similare din restul țării.

Ce venituri au șefii Aquatim?

pag 5 (2)Iată, în condițiile unui tarif total de 7,05 lei / mc pentru apă și canalizare, veniturile realizate de șefii Aquatim potrivit celor mai recente declarații de avere disponibile:

Stînean Gheorghe – director dezvoltare – 81.381 de lei (facsimil 2)

Ghelsingher Nicolae – director tehnic – 78.538 de lei

pag 5 (3)Giuchici Rozalia – director economic – 92.059 de lei (facsimil 3)

Hidiș Petru – director producție – 83.912 lei

Cum stau lucrurile în alte zone din țară

Nova ApaServ SA Botoșani – 7,11 lei / mc pentru apă și canalizare: director general – 65.545 de lei, director adjunct – 65.008 lei.

Compania Aquaserv SA Târgu Mureș – 7,00 lei/mc pentru apă și canalizare: director general – 50.048 lei, director economic – 57.000 de lei, manager dezvoltare și relații – 45.143 de lei, manager servicii interne și coordonare sucursale – 60.247 de lei, manager ape uzate – 66.028, manager finanțe – 46.062 lei, manager de mentenanță – 46.098 lei.

Apa Serv Valea Jiului SA Petroșani – 5,41 lei / mc pentru apă și canalizare: director general – 42.821 de lei, șef departament dezvoltare – 38.940 de lei, șef departament exploatare – 38.792 de lei, șef departament producție – 39.752 de lei, șef departament economic – 39.659 lei.

În condițiile în care exemplele ar putea continua, alte comentarii sunt, credem, de prisos.

Cătălin DOCEA

În situația comparativă a tarifelor practicate de operatorii de apă potabilă și apă uzată, Aquatim SA Timișoara ocupă locul 19 din 44, cu un tarif de 7,05 lei, TVA inclus (3,53 lei / mc apă și 3,52 lei / mc canal). Cele mai scumpe servicii similare sunt prestate la Constanța – 8,82 lei / mc, iar cele mai ieftine la Ploiești – 4,77 lei / mc.

LĂSAȚI UN MESAJ