DISTRIBUIȚI

Concertul Filarmonicii Banatul, din cadrul Festivalului Internațional George Enescu va avea loc joi, 21 septembrie, de la  ora 19, în sala Capitol. Conform indicațiilor organizatorilor festivalului, Filarmonica Banatul  va avea  următorul program: Open Mind op.71 de Rolf Martinsson, Concertul pentru pian şi orchestră de Valentin Gheorghiu şi Pocket Symphonies de Sven Helbig.

Mircea Tătaru, face avancronica concertului de joi, și vorbește despre  Rolf Martinsson, unul dintre cei mai străluciţi compozitori suedezi, despre pianistul Valentin Gheorghiu, și tânărul compozitor german  Sven Helbig.

Rudolf Martinsson s-a născut la 1 mai 1956 la Glimǻkra, o mică localitate din landul Skǻne. A studiat la Academia de Muzică din Malmö. Este fondatorul mai multor societăţi muzicale orientate spre compoziţie. În 1986 a fost ales membru al Asociaţiei Compozitorilor din Suedia. A fost director artistic pentru lucrările moderne şi contemporane la orchestra simfonică din Malmö. A creat muzică de toate genurile, compunând şi lucrări comandate de renumite ansambluri muzicale din lume. Muzica lui a mai fost prezentă pe scena Capitol la 1 septembrie 2013, când orchestra noastră a interpretat Concertul pentru orchestră. Atunci, lucrarea a fost în primă audiţie în România.  Open Mind, minte receptivă, deschisă, este o piesă introductivă, un fel de uvertură ca cele care se programează în debutul concertelor simfonice. Este o invitaţie muzicală a unui compozitor care doreşte să comunice cu publicul într-o manieră expresivă, cu idei, gesturi şi structuri armonice fără a apela la tipare, sau rigurozităţi, de unde şi titlul.

Pe maestrul Valentin Gheorghiu, care anul viitor împlineşte frumoasa vârstă de 90 de ani, îl cunoaşte toată lumea muzicală din România şi din lumea largă. Marele său talent de pianist este dublat de o extraordinară modestie şi frumuseţe sufletească, aşa cum am dori să fie toţi marii artişti. Ultima dată când am ascultat concertul său pentru pian a fost la 28 septembrie 2003. Joi, avem un bun prilej să-l reascultăm, de acestă dată în interpretarea pianistei Luiza Borac.

Este clar că pentru tinerii compozitori de azi este foarte greu să aducă noutăţi în muzica simfonică. Sven Helbig, tânăr compozitor german, născut în 1968 la Eisenhüttenstadt, talentat şi bine pregătit, nedorind să fie un epigon, a căutat să se înscrie într-un cadru muzical care să îmbine în mod egal muzica clasică cu muzica pop şi pop hip-hop, gen evoluat din muzica pop. Această alăturare a prins foarte bine la public, el devenind faimos şi lucrările sale fiind des interpretate. Fiind atât de popular, a putut deveni compozitor, producător şi maestru de aranjament al multor producţii muzicale, chiar şi pentru filme. Numele său este strâns legat de Filarmonica din Dresda, unde a activat mult timp, devenind chiar şi director pentru o perioadă.  El a fost descris deseori ca un artist la răscruce de stiluri, dar în lucrarea pe care o vom asculta, unde întâlnim mai multe miniaturi de mici dimensiuni, vom putea observa o muzică pe înţelesul nostru. Dominantă este dispoziţia introspectivă şi melancolia tipică anotimpului pe care-l trăim acum — toamna. La această ediţie a festivalului avem şansa de a cânta lucrări interpretate deja în multe părţi ale lumii şi totodată de a demonstra forţa de expresie a colectivului orchestrei noastre simfonice. Ne va ajuta în mod definitoriu maestrul Rumon Gamba, dirijorul concertului”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ