DISTRIBUIȚI

Luna noiembrie vine la Teatrul Maghiar cu 8 piese, și o premieră

Vineri, 3 noiembrie 2017, 19:00 Sala Studio
ULTIMA MUTARE , regia Kocsárdi Levente
Distribuţia: Fall Ilona, Horányi László, Lukács Szilárd, Mátrai Lukács Sándor, Mátyás Zsolt Imre, Mihály Csongor, Szász Enikő, Vass Richárd
“Care e secretul Teatrului? Dragostea, bineînţeles. Fără dragoste, durerea şi înfrîngerea sunt doar durere şi înfrângere. Nimic altceva. Dragostea, însă, le face să devină frumuseţe şi înţeles.” Spectacolul ne face cunoştinţă cu ultimii actori rămaşi într-un teatru vechi, a cărui clădire este propusă pentru demolare. Regele, Regina, Ducele şi Fata rememorează rolurile din vremurile de glorie, pledând pentru apărarea statutului actorilor şi al artei în societate. Pe fondul sonor al lucrărilor de demolare a teatrului, se vorbeşte despre construirea unui nou mall, a unui cartier rezidenţial sau a unei clădiri de birouri, situaţie atât de familiară în actualitate. uri din operele lui William Shakespeare, Friedrich Schiller, Eugène Ionesco și Örkény Istvàn.

Bilete: 12/6 lei la casierie luni-vineri ora 16-19 şi în week-end înainte de începerea spectacolelor sau prin www.biletmaster.ro  Se asigură traducere în limba română la cască.

Duminică, 5 noiembrie 2017, 19:00, Sala Mare 
DYSPHORIA , regia-coregrafia Florin Fieroiu, spectacol de teatru-dans
Disforia este termenul pentru o tulburare predominant depresivă, care se poate manifesta prin anxietate, tristețe, iritabilitate. Într-o lume în care depresia pare omniprezentă și ne este indusă ca o stare cotidiană, spectacolul acesta atrage atenția asupra izolării individului și ne face să ne întrebăm: oare tot ceea ce considerăm că este familiar și normal, este și sănătos sau ține de obișnuință? Acest spectacol experimentează cu diagonala normalității. Ne forțează să reflectăm asupra graniței dintre normal și anormal și a spațiului cenușiu care există între ele. Construit ca o instalație teatrală inovativă,  spectacolul reduce dialogul la minimum, focusându-se pe mișcare, acustică și imagine.
Distribuția: Baczó Tünde, Borbély B. Emília, Magyari Etelka, Molnár Bence, Simó Emese, Szilasi Eszter Júlia și Tar Mónika.
Bilete: Bilete: 20/10 lei la casierie luni-vineri ora 16-19 şi în week-end înainte de începerea spectacolelor sau prin www.biletmaster.ro

Miercuri, 8 noiembrie 2017, 19:00, Sala Mare 
EXIT, text bazat pe improvizaţiile actorilor, regia Schilling Árpád
Coproducţie a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad și а Teatrului Național din Sombor
Personajele spectacolului sunt imigranţi economici, care au fost închişi într-o clădire scoasă din funcțiune, undeva în Marea Britanie. Au sosit din regiunea estică a Europei: vor să iasă de undeva și în aceași timp vor să intre undeva. Cei de afară le-au promis că totul se va rezolva, iar până atunci nu au altceva de făcut decât să aștepte.
„Cum este atunci când am lăsat ceva din urmă dar încă nu am primit nimic în loc? Despărțirea de acasă și adaptarea într-o lume necunoscută vine cu dificultăți inimaginabile. Dar unii chiar și așa își asumă aceste dificultăți pentru că pur și simplu nu văd altă ieșire.”- scrie regizorul Schilling Árpád. Trecând prin cele şapte capitole, spectacolul ne arată această așteptare aparent fără sfârșit, reflexele imigranților-emigranți din Balcani, obiceiurile lor, modelele de comportamente moștenite și învățate, prejudecăţile, neîncrederea și temerile lor
Distribuţia: Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Csata Zsolt, Ninoslav Đorđević, Éder Enikő, Andrei Elek, Branislav Jerković, Mátrai Lukács Sándor, Dragana Šuša, Tokai Andrea, Vass Richárd și Carmen Vlaga-Bogdan.
Spectacol jucat în maghiara, română, sârbă şi engleză cu traducere în română.
Bilete: Bilete: 20/10 lei la casierie luni-vineri ora 16-19 şi în week-end înainte de începerea spectacolelor sau prin www.biletmaster.ro

Duminică, 12 noiembrie 2017, 18:00 şi 20:30, Sala Studio PREMIERĂ
Erendira  & bună-sa,spectacol inspirat de operele lui Gabriel García Márquez
Regia: Kocsárdi Levente
spectacol în limba română produs de Asociaţia Arte-Factum, în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely”
Proiectul reunește tineri actori din Timișoara, Cluj –Napoca, Turda și Arad, majoritatea având în comun experiențe și amintiri din facultate și de la studiile de masterat la facultatea de teatru a Universității clujene, iar -ul începe chiar cu petrecerea lor de despărțire de studenție. Incredibila și trista poveste a candidei Erendira și a bunicii sale fără suflet și Toamna patriarhului, scrierile lui Márquez care au inspirat spectacolul, sunt doar pre-texte care le dau actorilor și personajelor lor prilejul să treacă linia subțire, continuu fluidă, dintre teatru și realitate. Spectacolul pune în discuție condiția actorului tânăr și puterea lui de a discerne între ficțiune și adevăr, între realitate și ”trăirism”, cât de pregătiți sunt actorii tineri pentru acest joc cu focul și pentru pericolele lui.
Distribuţie: Diana Tușa, Irina Maria Barbir, Bianco Erdei, Dragoș Lupău, Corinias Caraba și balerinul Alin Radu
Intrare pe bază de invitaţie.

Vineri şi sâmbâtă, 17 şi 18 noiembrie 2017, 19:00, Sala Studio

Wiener Walzer, de Görgey Gábor, regia Szász Enikő
O comedie neagră ce analizează problema moralităţii şi a sincerităţii faţă de noi înşine, pornind de la cazul unei crime petrecute în trenul numit Wiener Waltzer.
Distribuţie: Kiss Attila, Borbély B. Emília, Tar Mónika, Bicskei István, Balázs Éva, Molnár Bence, Aszalos Géza, Mátyás Zsolt Imre
Spectacol jucat în maghiara, cu traducere la cască în română.
Bilete: Bilete: 12/6 lei la casierie luni-vineri ora 16-19 şi în week-end înainte de începerea spectacolelor sau prin www.biletmaster.ro

Miercuri, 22 noiembrie, 19:00 Sala Mare
IMPROVIZAŢIA DE LA VERSAILLES SAU CASA MAIMUŢELOR, după Moliere
Regia: Sardar Tagirovsky
După participarea la Festivalul Naţional de Teatru 2017 la Bucureşti, „Improvizaţia” se joacă acasă, redând viaţa lui Jean-Baptiste Poquelin, adică Molière. Călătorim prin amintirile şi visele unui artist mare, prin legendele şi documentele scrise despre el. Nu există un fir narativ linear, ne aflăm în mijlocul unei amintiri. Dar a cui? A lui Molière? A contemporanilor? A noastră? Această călătorie imaginară este evocată, descoperită, împreună pe parcursul celor patru acte. Fiecare dintre ele este o lume. Fiecare anotimp, fiecare act este un spectacol. Patru spectacole contopite într-unul singur. Un circuit al dorințelor umane și artistice. De la moarte până la naștere, de la naștere până la moarte.

Vineri, 24 noiembrie, 10:00 şi 12:00 Sala Mare Spectacol invitat din Oradea
Moha és páfrány, Vaclav Ctvrtek-Hatházi András
Spectacol pentru copii în limba maghiară, fără traducere
Bilete: Bilete: 20/10 lei la casierie luni-vineri ora 16-19 şi în week-end înainte de începerea spectacolelor sau prin www.biletmaster.ro Se asigură traducere la cască în limba română.

Sâmbâtă şi duminică, 25 şi 26 noiembrie Sala Mare, PREMIERĂ
FORBIDDEN BOOKS, scris şi regizat de Szymon Adamczak
o coproducție a Festivalului TESZT din Timişoara cu Festivalul Temps d’Images din Cluj-Napoca și Institutul Adam Mickiewicz din Varșovia, Polonia.
Creatorii spectacolului sunt născuți între ’89 și ’91 în patru țări diferite (dar europene), trăind acum în trei, cu cel puțin trei identități religioase şi sexuale diferite. Maghiari dar români, maghiari dar trăind în România, polonez dar trăind în Olanda. Sau armean, ceangău, german, evreu și rrom? Creatori de teatru care au privilegiul de a se adresa unui public internațional. Spectacolul este unul devised, realizat de Szymon Adamczak, creator și dramaturg polonez, bazat pe amintirile şi experienţele actorilor în ceea ce priveşte copilăria şi adolescenţa personală. Pentru că Syzmon are o minte all-you-can-eat, vă puteţi aştepta la un amestec de creații teatrale devised, personale, ficționale şi în timp real.
Distribuţia: Bence Molnár, Emese Simó, Timea Udvari
Spectacolul din 25 noiembrie va fi jucat în maghiară, cu traducere în română, iar cel din 26 noiembrie va fi jucat în engleză fără traducere
Bilete: Bilete: 20/10 lei la casierie luni-vineri ora 16-19 şi în week-end înainte de începerea spectacolelor sau prin www.biletmaster.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ