DISTRIBUIȚI

Luna aceasta la Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” din Timișoara se joacă „Erendira&bună-sa”, care va avea premiera duminică, 12 noiembrie, cu două reprezentații, de la ora 18 și de la ora 20,30, în Sala Studio.

Interpreți ai spectacolului sunt actorii Diana Tușa, Irina Maria Barbir, Bianco Erdei, Dragoș Lupău, Corinias Caraba și balerinul Alin Radu. Alături de regizorul Kocsárdi Levente, echipa de creație îi reunește pe M.C Donici (scenografie), Olimpiu Vuia (video artist), Simona Donici (dramaturgie), Andrei Délczeg (light design), Alexandru Uncruțiu (sound design). Spectacolul se desfășoară în limba română. Eveniment realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timișoara, al Consiliului Local și Primăriei Timișoara, al Casei de Cultură a Municipiului. Accesul la ambele reprezentații se va face gratuit, în baza unei rezervări prealabile la casieria Teatrului Maghiar, str. Alba Iulia nr.2 sau tel. 0752111803.

Despre piesă

”Erendira&bună-sa” este un spectacol produs de Asociația Culturală Arte-Factum, în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” Timișoara, care a avut avanpremiera în luna august. Spectacolul este inspirat de câteva dintre cele mai  seducătoare povești ale scriitorului columbian Gabriel García Márquez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.

”Proiectul reunește tineri actori din Timișoara, Cluj –Napoca, Turda și Arad, majoritatea având în comun experiențe și amintiri din facultate și de la studiile de masterat la facultatea de teatru a Universității clujene, iar -ul începe chiar cu petrecerea lor de despărțire de studenție. Incredibila și trista poveste a candidei Erendira și a bunicii sale fără suflet, Toamna patriarhului și Un domn foarte  bătrân, cu niște aripi uriașe, scrierile lui Márquez care ne-au inspirat, sunt doar pre-texte care le dau actorilor și personajelor lor prilejul să treacă linia subțire, continuu fluidă, dintre teatru și realitate. Spectacolul nostru pune în discuție condiția actorului tânăr și  puterea lui de a discerne între ficțiune și adevăr, între realitate și ”trăirism”, cât  de pregătiți sunt ei pentru acest joc cu focul și pentru pericolele lui, uneori înspăimântător de concrete.

Totodată, încercăm în acest spectacol să vorbim asumat și responsabil despre cele mai monstruoase forme despre abuz. Exploatarea sexuală a unei copile nu poate fi (doar) o poveste exotică sau o știre cu care tindem să ne obișnuim, dincolo de ficțiunea genială care ne-a inspirat, este o realitate atroce. „Erendira&bună-sa” este, așadar, teatru de explorare și experiment, teatru-școală și teatru- militant, însă, mai mult decât orice,  este un spectacol de teatru cu actori tineri”, explică regizorul spectacolului.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ