DISTRIBUIȚI

În luna octombrie, la Sibiu a avut loc Festivalul Festivalul Internațional Clara Haskil. Pianista româncă renumită pentru interpretările ei, s-a născut în 1895 la București, nevoită să emigreze în 1940 în Franța, apoi în Elveția.

Luni, 27 noiembrie, la ora 19.00, Editura Humanitas și organizatorii Festivalul International Clara Haskil le dau întâlnire melomanilor și iubitorilor de carte din Timișoara în Librăria „La Două Bufnițe” pentru lansarea celei mai cunoscute biografii a Clarei Haskil.

Cartea, semnată de muzicologul francez Jérôme Spycket, a fost publicată la Editura Humanitas, după 30 de ani, într-o nouă traducere semnată de Lidia Dumitru, Elena Ciocoiu și Adina Cobuz.

Participă la eveniment: Alina Azario, pianistă și director artistic al Festivalului Clara Haskil (via Skype) și Alexandru Oravițan, critic literar. Discuția va fi urmată de un microrecital de pian susținut de Lucas Kohl, elev la Colegiul “Ion Vidu” din Timișoara și câștigător al locului I la Olimpiada Națională de Pian în 2017.

Contemporană cu George Enescu și Dinu Lipatti, de care o lega o prietenie foarte strânsă, Clara Haskil a atins târziu celebritatea și recunoașterea internațională pe care le merita cu prisosință. Povestea vieții Clarei Haskil, astăzi unul dintre reperele muzicii clasice internaționale, se desfășoară între o serie de coordonate precum cultivarea intensă a unui talent incredibil, tracul perpetuu, fragilitatea fizică, tristețea neajunsurilor de zi cu zi și tragismul unor vremuri complicate.

Deceniile în care succesul se lăsa așteptat au fost contrabalansate de o admirație neobișnuită pe care a stârnit-o întotdeauna printre dirijorii și interpreții cu care a colaborat sau printre cei care au auzit-o cântând.

Însumarea perfecțiunii pe pământ!” Dinu Lipatti

„În viața mea am întâlnit trei genii: pe Clara Haskil, pe Einstein și pe Winston Churchill.” Charlie Chaplin

„Clara Haskil reunește toate însușirile unui mare muzician și încă una în plus, care este unică și tot atât de misterioasă pe cât este de rară: geniul.” Charles Koëlla

LĂSAȚI UN MESAJ