DISTRIBUIȚI

Cercetarea științifică a ocupat, și în 2017, un loc de cinste în cadrul  activităților derulate la Universitatea Politehnica Timișoara. Competițiile interne, naționale și internaționale au angrenat sute de proiecte de cercetare, au facilitat încheierea contractelor cu mediul economic și organizarea unor  conferințe  internaționale de prestigiu.

În primăvara anului 2017 o competiție internă de proiecte de cercetare-dezvoltare pentru tinerii cercetători UPT, finanțată cu peste 700.000 de lei a fost rampa de lansare a 76 de proiecte, structurate pe 14 domenii de cercetare din UPT, locul întâi din fiecare domeniu urmând să fie finanțat cu cel puțin 10.000 de euro. În premieră națională, o parte din finanțare e asigurată de mediul privat, iar restul din fondurile proprii ale UPT, bugetul total al competiției fiind de aproximativ 150.000 de euro. O a doua etapă a competiției va avea loc în cursul lunii ianuarie 2018, când proiectele de pe locurile necâștigătoare din prima etapă vor avea șansa să fie finanțate de către agenți economici interesați de temele de cercetare respective.

În cadrul  „Planului naţional de cercetare, dezvoltare şi inovare – PN III”  au fost implementate în anul 2017  un număr de 84 de proiecte în valoare de aproximativ 10.000.000 lei.

Tot în anul 2017 – în luna decembrie au fost câștigate 3 proiecte din cadrul  Programului complex realizat în consorții CDI structurate.

În UPT s-au încheiat în anul 2017 și 115 contracte cu mediul economic, în valoare  totală de 1.800.000 lei. De asemenea, Universitatea Politehnica Timișoara a implementat, în anul 2017, un număr de 30 de proiecte cu finanțare europeană în valoare de aproximativ 1.100.000 euro.

În 2017, cercetători ai UPT au contribuit la implementarea cu succes a 10 proiecte COST, în acest mod fiind antrenați în rețele de cercetare la nivel european și internațional pe teme de actualitate la nivel academic și nu numai, în pregătirea de proiecte tip Horizon2020, în realizarea de lucrări științifice sub egida unor jurnale cu factor mare de impact.

În ultima parte a anului 2017 UPT a câștigat 2 noi proiecte de tip Orizont-2020, proiecte ce vor fi implementate începând cu anul 2018. Cele două proiecte acoperă arii de interes precum cercetări în domeniul chimiei cu accent pe energia regenerabilă și promovarea colaborării internaționale și trans-sectoriale prin schimbul de personal de cercetare și inovare, respectiv prin schimbul de cunoștințe și idei destinate armonizării conceptului „de la cercetare la piață” și invers. Valoarea acestor proiecte este de aproximativ 500.000 euro.

În UPT au fost organizate, în perioada septembrie-decembrie 2017, 3 conferințe internaționale de prestigiu: 19th Central and Eastern European NMR Symposium & Bruker Users’ Meeting, 21st International Conference on System Theory, Control and Computing, International Symposium on Management – „Challenges and Innovation in Management and Entrepreneurship” – ediția a XIV-a – 27-28 octombrie, 2017.

Ca o încununare a muncii depuse, profesorii Vasile Marinca și Nicolae Herișanu de la UPT au primit, în 15 decembrie 2017, premiul „Aurel Vlaicu” al Academiei Române la categoria „Științe Tehnice” pentru monografia „The Optimal Homotopy Asymptotic Method. Engineering Applications”, publicată de renumita editură SPRINGER.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ