DISTRIBUIȚI

Miercuri, 10 ianuarie, între 19:00 – 22:00, la Opera Națională Română se joacă Tosca, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini.

Cesare Angelotti, fostul Consul al Republicii Romane, evadat din închisoarea „Sant’Angello”, se ascunde în biserica „Sant’Andrea della Valle” din Roma, unde pictorul Mario Cavaradossi lucrează la o frescă reprezentând-o pe Maria Magdalena. Pictorul îi promite lui Angelotti că îl ajută să fugă. Floriei Tosca, iubita lui Mario, simte că ceva nu este în regulă și încearcă să-l iscodească pe pictor, în plus aceasta recunoaște asemănarea picturii Magdalenei cu Marchiza Attavanti, și îsi manifestă gelozia. Mario îl duce pe  Angelotti la o ascunzătoare mai sigură. În tot acest timp  baronul Scarpia, șeful poliției, este în căutarea evadatului. Scarpia găsește un evantai în capela familiei Attavanti și strecoară în sufletul Floriei Tosca banuiala ca a fost mințită, pentru a o manipula.

Pentru că după căutări asidue și percheziții Mario Cavaradossi este arestat de agenții de poliție care nu au reușit să-l gasească pe Angelotti. Cu toate torturile la care este supus, Mario nu furnizează nici un amănunt. Tosca ține și ea secretul,  dar, auzind chinurile iubitului ei, cedează și dezvăluie locul unde s-a ascuns Angelotti. Scarpia ordonă executarea lui  Cavaradossi pentru trădare. Tosca acceptă favorurile lui Scarpia pentru a  obține o execuție simulată pentru iubitul ei și un permis de părăsire a Romei. În momentul în care Scarpia vrea s-o îmbrățișeze, Tosca îl ucide.

Vestea morții lui Scarpia îl face pe Mario să pășească fără teamă în fața plutonului de execuție, cu gândul că va putea pleca împreună cu persoana iubită. Plutonul îl ucide însa pe Mario, iar Tosca, disperată, se aruncă de pe platforma castelului, în abis.

 

LĂSAȚI UN MESAJ