DISTRIBUIȚI

În viitorul destul de apropiat, echipele de fotbal și de rugby din oraș vor putea juca din nou pe Stadionul ”Dan Păltinișanu”, fără să plătească chirie. Legea sportului în forma alcătuită pe vremea Guvernului Grindeanu a fost retrimisă în Parlament, cu modificări importante, dintre care una se referă la utilizarea gratuită a bazelor sportive. Alegerea va rămâne însă la Consiliul Județean Timiș, proprietarul Stadionul ”Dan Păltinișanu”.

Trei modificări mari sunt în proiectul schimbat. Prima se referă la eliminarea pragului de 5% din bugetele locale ca procent ce poate fi alocat sportului. Apoi, în textul în noua formă nu se mai pomenește despre corelarea cu legislația națională și europeană privind ajutorul de stat, iar a treia modificare spune că bazele sportive  ale statului vor putea fi folosite în mod gratuit și de cluburile de drept privat, nu doar de cele de drept public. Așadar, Consiliul Județean Timiș va avea posibilitatea, nu și obligativitatea, de a elimina chiria la stadionul al cărui proprietar este.

Acum, un meci pe ”Dan Păltinișanu” costă 6000 de lei dacă nu se aprinde nocturna și 7140 cu nocturna aprinsă. Radu Birlică, președintele lui Poli Timișoara, spune că CJT va putea fie să dea stadionul gratis tuturor, fie niciunei echipe. ”Pentru ca să nu fie probleme cu Consiliul Concurenței, consiliul județean va putea da gratuitate fie tuturor echipelor din oraș, fie niciuneia. Pentru că dacă se acordă doar unei echipe, celelalte pot reclama la Consiliul Concurenței. CJT va decide, dar vor putea fi acoperiți legal”, a declarat Birlică, cu speranța că noua legea va fi aprobată în noua formă în următoarele două luni.

În situația dată, cel mai mult ar avea de câștigat Poli Timișoara. Totuși, timpul este scurt până la reluarea meciurilor din retur. Așadar, cel mai probabil, la meciurile rămase din sezonul regulat, cu Iași și Voluntari, clubul va trebuie să plătească din nou chirie. De asemenea, ASU Poli va putea veni să joace pe cel mai mare stadion din oraș fără să mai aibă cheltuiala chirie. Același lucru e valabil și pentru Ripensia, care a jucat pe ”Marele oval” doar cu UTA, la cerința Jandarmeriei, dar a avut doar 400 de spectatori. De asemenea, orice alt club de fotbal va putea juca pe cel mai mare stadion pentru un meci de Cupa României sau un baraj de promovare.

Iar dacă cluburile de fotbal sunt de drept privat, echipa de rugby este secția clubului de drept public SCM Timișoara. Până acum, echipa de rugby plătea chirie, dar din primăvară, va scăpa de aceasta problemă, dacă noua legea va fi votată, iar CJT va opta pentru gratuitate.

(foto: tion.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ