DISTRIBUIȚI

Miercuri, 7 martie,  a avut loc conferinţa de descriere a noului proiect Start Up Banat realizat de Universitatea de Vest în parteneriat cu Agenţia pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii,  Atragere de Investiţii şi Promovarea Exportului din Timişoara (AIMMAIPET).

Start Up Banat este un proiect integrat de susţinere a înfiinţării de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană din Regiunea de Vest, judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara. Perioada de implementare a proiectului a început de la 11 ianuarie anul acesta, şi se va derula până la 10 ianuarie 2021. Există în prezent 36 de întreprinderi finanţate, cu o valoare per întreprindere de 36.000 de euro. Valoarea totală a proiectului ajunge la peste 8 milioane de lei, în timp ce finanţarea nerambursabilă este de 8.795.599,82 de lei.

Cei care au ţinut discursul în cadrul conferinţei au fost Adrian Păşcuţă (director AIMMAIPET), Cosmin Enache (manager proiect Start Up Banat),  Sorina Păuţu (director DAIP – Departamentul de Accesare şi Implementare Proiecte), Ovidiu Megan (prorector UVT) şi Alexandru Roja, speaker anteprenoriat.

Grupul ţintă vizat în proiect are în vedere un număr de 300 de persoane cu abilităţi anteprenoriale, dintre care 210 persoane inactive şi/sau studenţi, şi 90 de angajaţi, care îşi doresc să dezvolte o activitate independentă în mediul urban în regiunea de Vest.

Condiţiile de eligibilitate (n.r. eligibil – care îndeplineşte toate condiţiile pentru a fi ales) a viitorilor candidaţi sunt următoarele:

  • Intenţionează să înfiinţeze o afacere non-agricolă în mediul urban, în cele patru judeţe sus-menţionate;
  • Au reşedinţa sau domiciliul în mediul rural sau în cel urban în cele patru judeţe sus-menţionate;
  • Există tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani şi care sunt înmatriculaţi într-o formă de învăţământ în Regiunea de Vest;
  • Nu beneficiază sau nu au beneficiat de finanţare prin alte proiecte pentru servicii de anteprenoriat;
  • Nivelul de studii este minimul liceu cu examenul de bacalaureat;
  • Nu au beneficiat de subvenţii pentru finanţarea unei afaceri proprii, ajutor de minimis;
  • Vor avea disponibilitatea de a participa la activitatea programului de formare anteprenorială pentru care au fost selectate;
  • Nu trebuie să aibă calitatea de asociaţi majoritari în structura altor întreprinderi;
  • Codul CAEN (r. Clasificarea Activităţilor din Economia Naţională) respondent al ideii de afaceri şi localizarea acesteia, în vederea respectării condiţiilor asumate prin proiect, respectiv maximum 20% dintre cursanţii selectaţi vor înfiinţa o companie în CAEN, secţiunea G – Comerţ cu ridicata. Este valabil atât la cei studenţi sau persoane inactive, cât şi la cei angajaţi;
  • Vor fi motivate pentru implicare în activităţile proiectului.

Nu vor fi selectaţi tinerii NEETs, adică acei tineri care nu urmează nicio formă de învăţământ şi nici nu au un loc de muncă. Vârsta cuprinsă este între 16 şi 24 de ani.

Înscrierea şi documentele de care este nevoie pentru proiectul Start Up Banat atât de la cei angajaţi (inclusiv persoanele care desfăşoară o activitate independentă), cât şi de la studenţi sau persoane inactive se găsesc pe site-ul proiectului Startupbanat.projects.uvt.ro. Pentru alte lămuriri sau întrebări personale se poate accesa mailul startupbanat@e-uvt.ro, telefon 0256.592.389 sau la sediul Universităţii de Vest, Sala 153A, pe bulevardul Vasile Pârvan, nr. 4, etaj 1, Timişoara.

 

Primii paşi ai proiectului care îi sunt adresaţi viitorilor anteprenori sunt următorii:

Pasul 1 – Sprijinirea anteprenoriatului şi îmbunătăţirea competenţelor şi abilităţilor anteprenoriale pentru cele 300 de persoane cu domiciliul stabil sau rezidente în regiunea de Vest a ţării în primele 12 luni ale proiectului

Pasul 2 – Susţinerea înfiinţării şi dezvoltării a celor 36 de idei de afaceri selectate în urma concursului, în lunile 13 şi 30 ale proiectului. Vor fi selectate cele mai bune 36 de idei de afaceri, în vederea finanţării disponibile în cadrul schemei de minimis a proiectului.

Pasul 3 – Monitorizarea şi dezvoltarea afacerilor finanţate în urma concursului de idei în lunile 31-36 ale proiectului.

Perioada de implementare a proiectului a început de la 11 ianuarie anul acesta şi se va derula până la 10 ianuarie 2021.

 

Proiectul Start Up Banat este co-finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, axa prioritară 3 denumită “Locuri de muncă pentru toţi”. Andreea Borcilă

 

LĂSAȚI UN MESAJ