“Încercăm să aducem în faţa dumneavoastră oameni deosebiţi, oameni cu o valoare inestimabilă, cei care sunt pentru noi şi pentru societate adevărate modele”, a iniţiat discursul rectorul universităţii, Marilen Pirtea. Joi seara, în data de 8 martie, s-a desfăşurat conferinţa “Incursiuni în Magia Cuvintelor” moderată de scriitorul Mircea Mihăieş unde invitatul de onoare al evenimentului a fost actorul Ion Caramitru. Astfel s-a continuat ciclul de conferinţe realizate de către Universitatea de Vest în parteneriat cu BCR.

Ion Caramitru este directorul general al Teatrului Naţional din Bucureşti, preşedintele UNITER (Uniunea Teatrală din România), cu foarte multe premii la activ atât în ţară, cât şi în străinătate, deţinător al multor medalii şi ordinuri de-a lungul timpului, ca de exemplu Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor din Franţa, fondator al Societăţii de Cultură Macedo-Română, Ion Caramitru fiind membru al comunităţii aromânilor din ţară.

“Este foarte uşor să prezinţi un personaj precum Ion Caramitru pentru că există practic în metabolismul fiecăruia dintre noi (…) O mare personalitate a teatrului românesc”, a ţinut să descrie, printre altele, scriitorul Mircea Mihăieş.

Actorul de teatru şi film, Ion Caramitru, a încântat publicul datorită calităţilor dumnealui actoriceşti infailibile. Timpul evenimentului s-a derulat conform amintirilor dânsului din studenţie sau liceu. Actorul Ion Caramitru a povestit spectatorilor despre cum a refuzat să recite cu bucurie şi ardoare o poezie patriotică pentru tovarăşa Ceauşescu, soluţia dânsului fiind una simplă: să recite logic, fără intonaţie, exact ca la vederea unui text pentru prima dată. Ion Caramitru a vorbit celorlalţi despre familia sa de intelectuali, despre cum a scăpat fără pedeapsă, în timpul liceului, când i s-a găsit o carte interzisă în bancă scrisă de poetul Ion Barbu. Despre dosarul dumnealui de la Securitate unde era turnat din cauza faptului că a adus vorbe urâte regimului comunist. Despre o întâmplare umoristică petrecută alături de poetul Nichita Stănescu într-un cartier din Bucureşti: pentru că fata de care era îndrăgostit poetul N. Stănescu nu a venit şi nu a dat niciun răspuns, la plecarea din cartier actorul Ion Caramitru i-a răspuns  astfel poetului: “Acum îmi dau seama ce voia să spună M. Eminescu în poezia Pe lângă plopii fără soţ…”.

Momentele de actorie din timpul conferinţei au adus tăcere şi admiraţie în rândul publicului. Ion Caramitru a recitat graţios şi puternic poeziile “Dormi!” şi “Glossa” de Mihai Eminescu. Mare parte din eveniment s-a concentrat pe câteva fragmente din manuscrisele marelui poet (1866). Cartea pe care o recomandă actorul spectatorilor este “Fragmentarium” de Mihai Eminescu. Într-un mod invincibil a adus pe scenă şi recitările în forţă ale poeziilor “Sinucidere” de Marin Sorescu, “Oul dogmatic” de Ion Barbu, “Elegia a zecea” de Nichita Stănescu, precum şi texte ale altor autori cunoscuţi, Ana Blandiana sau Emil Brumaru.

“Stăm până la unu. Până mai rămâne unul”, a glumit marele actor de teatru şi film, Ion Caramitru la finalul conferinţei şi care astăzi, 9 martie,  împlineşte respectabila vârstă de 76 de ani. Se descrie pe sine însuşi un “umil servitor al cuvântului”.  Andreea Borcilă

LĂSAȚI UN MESAJ