DISTRIBUIȚI

Datoriile din urmă vin peste cei de la BC SCM Timișoara, club care a preluat locul de Liga Națională al vechii entități BC Timișoara, ONG care este în procedura de faliment. Deocamdată, trei jucători s-au adresat Tribunalului Arbitral Baschetbalistic (BAT), organism recunoscut de FIBA, care le-a dat sentințe favorabile și obligă și noul club la plată, în solidar, din cauza asocierii existente din 2016.

Problemele au apărut în 2015, când Curtea de Conturi a României a oprit finanțarea sub formă de cotizații la ONG. Din vară până în luna noiembrie, BC Timișoara a funcționat pe ”avarii”. Ulterior, s-a trecut pe SCM Timișoara, club de drept public. Datoriile nu puteau fi stinse de la stat, dar se putea face acest lucru cu bani privați. Nu s-a întâmplat însă, iar vechiul ONG este în procedura de insolvență și firește, jucătorii s-au adresat în instanțe civile și sportive. Patru jucători, Derrick Low, Kyle Shilloh, Hristo Nikolov și Nenad Milosevic s-au adresat la BAT, cu mențiunea că cazul lui Low a fost disjuns de tribunal și urmează să fie judecat separat.

Ceilalți trei, cu mandatat în persoana avocatului Sabin Gherdan, au primit sentința săptămână trecută, în 8 martie, în aceeași zi în care și clubul BC SCM Timișoara a primit decizia. Totalul de plată pentru cei trei este de 90.000 de euro, iar de la Low, care cel mai probabil va primi tot o sentință favorabilă, se vor mai adăuga alte 30.000 de euro. Interesant este că Nikolov și-a reziliat atunci contractul și pentru 2 luni la Timișoara a primit și compensația de încă două salarii. Shilloh, legitimat ulterior în Finlanda, a solicitat diferența dintre salariul din România și cel din Finlanda, și BAT i-a aprobat solicitarea. Nu toți jucătorii pot câștiga la BAT astfel de procese, ci doar cei care avea clauza arbitrală în contract, adică aveau contracte garantate de FIBA.

În 2015-2016, au venit apoi alţi jucători, legitimați la SCM Timișoara, dar clubul a fost afiliat federației abia în iunie 2016. Pentru sezonul 2016-2017, vechea asociație și vechiul club s-au înscris în competiție, cu locul celor de la BC Timișoara, dar cu denumirea BC SCM Timișoara și ștampila clubului de drept public. Ulterior, în acest sezon, ONG-ul BC Timișoara  a dispărut din ecuație total. ”În regulamentul federației se precizează că la o asociere, în cazul insolvenței, falimentului sau desființări unei entități, cealaltă parte va plăti datoriile către terți. În primul lor acord nu găsim această prevedere, iar în acordul din noul sezon, clauza este modificată. Ar fi interesantă o poziție a federației. Noi am solicitat acordul de asociere la federație, am fost refuzați în sensul că nu am primit niciun răspuns. Apoi i-am solicitat arbitrului de la BAT să trimită o solicitare și doar atunci am primit documentele”, a declarat Sabin Gherdan.

Cei de la SCM Timișoara au emis un comunicat în care vorbesc despre faptul că clubul de drept public nu poate fi obligat să plătească sumele, dar nu pomenesc nimic de sancțiunile sportive. ”Aceste hotărâri arbitrale astfel pronunţate sunt emise cu un vădit exces de putere, contrar tuturor normelor juridice aplicabile, întrucât aceşti reclamanţi nu au avut niciun raport juridic cu clubul nostru şi în egală măsură nu au avut niciun acord arbitral încheiat prin care Tribunalului de Arbitraj Baschetbalistic să i se ofere competenţă în a judeca orice aspect ce ţine de clubul SCM Timişoara raportat la aceşti jucători. Facem precizarea că aceste hotărâri arbitrale nu produc efecte pe teritoriul român decât în măsura în care ar fi recunoscute în dreptul intern printr-o procedură de autorizare a executării în acea țară a unei sentințe arbitrale. Din punct de vedere legal, acest aspect este imposibil a se realiza. SCM Timișoara, club de drept public aparținând Consiliului Local Timișoara, nu a avut, nu are și probabil nu va avea niciodată bază legală în a plăti retroactiv sume de bani unor terți cu care nu a avut niciodată raporturi contractuale”, se arată în comunicatul clubului.

Concret, sancțiunile pe care le riscă clubul sunt o amendă de 150.000 de franci elvețieni, care în caz de neplată se va imputa federației, interdicție de a transfera jucători care nu au cartea verde în România la momentul mutării, și interdicția de a participa în cupele europene. ”Decizia poate fi atacată pe motive procedurale la TAS, nu pe fond. Există o penalizare de 90 de euro pe zi, noi le-am dat un termen de două săptămâni să ne răspundă. Dacă nu, ne vom adresa BAT să pună în aplicare sancțiunile.Suntem deschiși la orice fel de soluții. Ei au dorit să participe în continuare în prima ligă, dacă se înscriau din Liga I (n.r. eșalonul doi valoric baschetbalistic românesc), nu aveau această problemă. În comunicat se spune că jurisprudența s-a schimbat, ceea ce nu este adevărat. Se vorbește despre un exces de putere din partea noastră, dar nu se poate vorbi de așa ceva fiind vorba de Elveția”, a adăugat Sabin Gherdan.

Mandatarul celor trei jucători la BAT a spus că rata de recuperare în cazuri similare este de 85% și că este optimist că jucătorii pe care îi reprezintă își vor primi drepturile financiare.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ