DISTRIBUIȚI

Joi, 29 martie, concertul simfonic se va desfăşura sub egida Festivalului Româno-American. Programul cuprinde ”Iconofoniile mistice de primăvară” de Iuliu Brudaşcă, „Rapsody in blue” de George Gershwin şi Dublul concert pentru vioară şi violoncel în la minor op.102 de Johannes Brahms.

”Timişoreanul Iuliu Brudaşcă este unul din cei doi gemeni ai profesorului Brudaşcă, cel ce ne-a învăţat pe vremuri teorie muzicală la liceul de muzică.

Iconofonie este un termen inventat de Iuliu. Dacă iconografie este arta icoanelor pictate, iconofonie desemnează o icoană sonoră cu un conţinut mistic, sau mitic, cum precizează compozitorul. Probabil că termenul va fi adoptat de dicţionarele academice. Iuliu a compus 12 iconofonii, grupate în patru cicluri, reprezentând anotimpurile. Vom asculta iconofoniile de primăvară care conţin Paştele, Înălţarea Domnului şi Întoarcerea Domnului. Din informaţiile compozitorului, Paştele zugrăveşte o panoramă a Ierusalimului, apoi osândirea lui Iisus, patimile sale şi bucuria Învierii, cu prima Sa apariţie în casa ucenicilor Săi”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ