DISTRIBUIȚI

Timp de 10 ani,  Fundația „Pentru Voi” a organizat în 2 aprilie acțiuni de conștientizare, sub genericul: Light it up blue!  iluminarea în albastru a clădirilor Operei, Filarmoniei și Primăriei vechi din Timișoara, derularea unui festival de film despre autism, organizarea unor concerte.

Anul acesta, Fundația Pentru Voi  și Federația Incluziune România  desfășoară acțiunea: „ Nu uitați adulții  cu autism!”. Acestă campanie se transformă în mesagerul părinților care au copii cu autism, ajunși la vârsta maturității. După o viață în care s-au dedicat îngrijirii copiilor lor, acești părinți, rămași de multe ori singuri, se confruntă ei înșiși cu bolile și neputința bătrâneții și sunt în imposibilitatea de a se interna în spital, din cauză că nu au nici un serviciu social care să preia sarcina îngrijirii copilului lor.

”Vom fi mesagerii unei mame singure,  cu probleme grave de sănătate, care i-a scris o scrisoare doamnei Prim Ministru Viorica Dăncilă. Misiunea noastră este să înmânăm această scrisoare doamnei Prefect Eva Georgeta Andreaș și să discutăm cu Domnia Sa situația disperată a persoanelor adulte cu autism și a familiilor lor, o categorie vulnerabilă, extrem de defavorizată. Întâlnirea va avea loc, luni, 2 aprilie, de la ora 10, la Prefectura Județului Timiș. Miercuri, 4 aprilie, aceeași scrisoare va fi înmânată doamnei Prim Ministru de către președinta Federației Incluziune Romania, doamna Emanuela Leampăr, în cadrul unei întâlniri organizate la Guvern.  Mama lui Cătălin este una dintre miile de mame, care își pun întrebarea Ce se va întâmpla cu copilul meu, când eu nu voi mai fi?. Din cauza disperării părinților, am decis să lansăm acest apel către Guvern: după 27 ani, încă nu știm câți adulți cu autism sunt în România. Știm doar că sunt  116.549 de persoane adulte cu dizabilități intelectuale si 77.538 de persoane adulte cu dizabilități psihice, conform Statisticilor Autorității Nationale a Persoanelor cu Dizabilități. Dintre acestea, doar 829 beneficiază de servicii de tip locuință protejată (0,71%), 50 beneficiază de servicii de tip centru respiro (0,04%) și 2.182 beneficiază de servicii de tip centru de zi (1,87%), conform stastisticilor la 10.11.2017, de pe site-ul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale ”,   a declarat Laila Onu, directorul general al Fundației Pentru Voi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ