DISTRIBUIȚI

Figura centrală a concertului de joi, 31 mai, este compozitorul Antonin Dvořák. Vom asculta Concertul pentru violoncel şi orchestră în si minor op.104 şi Simfonia nr.9 în mi minor op.95 — „Din lumea nouă”. Concertul simfonic de joi va fi dirijat de maestrul Gheorghe Costin.

Câţiva prieteni ai lui Dvořak l-au rugat să scrie un concert pentru violoncel, dar întotdeauna a refuzat pretextând, în mod surpinzător, că violoncelul este un instrument de orchestră şi nu unul solistic. Decizia de a compune un asemenea concert a luat-o când a văzut un concert pentru violoncel scris de un prieten, Victor Herbert, profesor la Conservatorul Naţional din New York, unde Dvořák era director. Astfel s-a născut o capodoperă.

Pe drept cuvânt, această nestemată a muzicii romantice, care este simfonia” Din lumea nouă” rezumă şi esenţializeză faptul că Dvořák a fost un mare mediator de tradiţii între o epocă ce apune şi alta care apare, vădind în acelaşi timp o mare autonomie stilistică. Simfonia a IX-a încununează toate simfoniile sale anterioare şi se afirmă ca o mare sinteză între substanţa tematică proprie, concepută în gen popular şi exigenţele ample ale formelor cu dezvoltările lor. Simfonia a fost orchestrată magistral de către Dvořák, structura şi elementele tematice fiind astfel puse în evidenţă în mod strălucit.

LĂSAȚI UN MESAJ