DISTRIBUIȚI

Pelicula Culturală scoate la rampă un alt film european de marcă, Davlatov. Proiecția va avea loc în data de 15 iunie, de la ora 19.00, la Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin Timișoara.

”Dovlatov” este cel mai nou film al lui Alexey German Jr., filmul premiat cu două trofee la Berlin anul acesta: Ursul de argint pentru contribuție artistică și Premiul Berliner Morgenpost Reader’s Jury. Prețul unui bilet este de 10 lei și poate fi achiziționat la Librăria La Două Bufniţe, Piaţa Unirii nr. 11 (intrare de pe Matei Corvin), începând cu vineri, 8 iunie, sau la sală, înainte de film.

Filmul urmărește șase zile din viața renumitului scriitor, Serghei Dovlatov, a cărui viziune satirică depășea constrângerile Rusiei Sovietice din anii ’70. Împreună cu poetul și prietenul său, Iosif Brodski, Dovlatov a luptat pentru menținerea talentului și integrității sale, fiind martor în același timp la suprimarea celorlați colegi de breaslă de către un sistem puternic, de neclintit, de care nu vor scăpa ulterior odată decât cu emigrarea în Occident.

Serghei Dovlatov (3 septembrie 1941–24 august 1990) este socotit unul dintre cei mai originali şi mai inteligenţi scriitori ruşi. În Uniunea Sovietică fusese, după propriile mărturisiri, un elev rău, un student rău, un soldat rău şi mai ales un cetăţean sovietic rău. Dar este un scriitor extraordinar, limpede, direct, cu „efect pe termen lung”. Dovlatov a devenit azi unul dintre cei mai populari prozatori din Rusia.

În Rusia, ”Dovlatov” a avut o premieră ”blitz” surprinzătoare și totodată impresionantă, fiind lansat pe 400 de ecrane timp de 4 zile, cu peste la 300.000 de spectatori, un număr neobișnuit pentru un film art house. În România va fi lansat din 15 iunie în cinematografe, iar la Timișoara poate fi vizionat doar la proiecția eveniment organizată de Asociația Pelicula Culturală.

”Nu am vrut să idealizăm, dar nici să scoatem la iveală fapte compromițătoare. Ne-am dorit ca Dovlatov să apară ca orice ființă normală, nu ca o marionetă, filmul fiind inspirat din proza și cuvintele sale. Am încercat să redăm un episod succint din viața lui Dovlatov în care au loc evenimente legate de căsătoria sa, de membrii familiei, de încercările sale de a fi publicat”, spune regizorul Alexey German Jr. despre filmul ce recreează atmosfera epocii în care au trăit Serghei Dovlatov și Iosif Brodski.

 

LĂSAȚI UN MESAJ