DISTRIBUIȚI
 Éric Vuillard, laureatul Premiului Goncourt 2017, vine în Timișoara, în data de 29 septembrie, pentru a lansa  „Ordinea de zi”, cea mai dezbătută carte francofonă a anului.

Întâlnirea cu scriitorul, prezentată de criticul literar Vasile Popovici și moderată de scriitorul Robert Șerban, și va avea loc sâmbătă, 29 septembrie, de la ora 17, în amfiteatrul Aula Magna, Universitatea de Vest.

Născut în 1968 la Lyon, Éric Vuillard este un scriitor și cineast francez. A fost recompesat cu nenumărate premii literare, iar în 2017 a primit premiul Goncourt pentru cea mai recentă carte a sa, „Ordinea de zi” (L’ordre du jour, Actes Sud 2017), tradusă și publicată în foarte scurt timp pentru cititorii români de către Editura Litera.

Romanul prezintă întâlnirea secretă din 20 februarie 1933 dintre douăzeci și patru de mari industriași germani și oficiali naziști de rang înalt veniți să ceară sprijin financiar pentru Partidul Național-Socialist înaintea alegerilor legislative. Satisfăcuți de perspectivele care li se oferă, magnații își deschid larg pungile, gest care va avea consecințe cumplite pentru întreaga lume.
Pe 12 martie 1938, anexarea Austriei este în curs, o zi menită să rămână în istorie; jurnalele de știri înfățișează o armată motorizată în mișcare, o forță teribilă, inexorabilă. În spatele propagandei țesute cu talent de Goebbels se desfășoară însă un surogat de Blitzkrieg, căci panzerele se defectează unul după altul pe drum. Adevărata istorie a Anschlussului este departe de imaginea cunoscută îndeobște. Nu tăria de caracter sau hotărârea nestrămutată a unui popor aduc victoria, ci o combinație între intimidare și cacealma.
Prin această relatare intensă și captivantă, Éric Vuillard avertizează cu privire la pericolul orbirii voite și amintește că, în ultimă instanță, cel mai rău deznodământ nu este inevitabil.

Cartea este disponibilă la Editura Litera, online și în librăriile din toată țara. La eveniment, veți putea achiziționa cartea de la standul librăriei La Două Bufniţe

ORGANIZATORI: Institutul Francez din România/ Institutul Francez Timisoara – Institut français de Timisoara și Editura Litera
PARTENERI: Universitatea de Vest din Timișoara, Librăria La Două Bufniţe, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Librăria Humanitas de la Cișmigiu, EUNIC România.

Éric Vuillard, Prix Goncourt 2017, arrive en Roumanie à la fin du mois de septembre. « L’Ordre du jour », le livre francophone qui a fait couler le plus d’encre en 2018, sera lancé en présence de son auteur dans plusieurs villes du pays.

A Timișoara, la rencontre avec l’auteur aura lieu le samedi, 29 septembre, à 17h, dans l’amphithéâtre Aula Magna de l’Universite de L’ouest.

Les lecteurs auront l’occasion de le rencontrer également à Bucarest (les 27 et 28 septembre) et à Iasi (le 1er octobre), en avant-première du festival FILIT.

LĂSAȚI UN MESAJ