DISTRIBUIȚI

Joi, 4 octombrie, 2018începând cu ora 19.30, în Sala Teatrului are loc premiera spectacolului Jurnal de România. Timișoara. Evenimentul face parte dintr-o serie de spectacole regizate de Carmen Lidia Vidu, care mai cuprinde producţiile de scenă Jurnal de România. Sfântu Gheorghe,  Jurnal de România. Constanţa, (prezentate cu deosebit succes pe scena Schauspielhaus – Casa Teatrului – din Viena), un scurt metraj – Jurnal de România. Jurnal de musulman (11 selecţii la festivaluri internaţionale) și o expoziţie – Romanian Diary. Confessions of Faith. Din distribuţia spectacolului din Timișoara fac parte actriţele Ida Jarcsek-Gaza, Tatiana Sessler-Toami, Daniela Török, Ioana Iacob, Olga Török și Silvia Török.

În pregătirea premierei, în data de 2, respectiv 3 octombrie, pe scena Teatrului German vor urca și producţiile de la Sfântu Gheorghe (spectacol al Teatrului „Andrei Mureșan”) și Constanţa (spectacol al Teatrului de Stat din Constanţa). Intrarea va fi gratuită. Mai mult, după fiecare dintre cele trei spectacole, publicul este invitat să participe la sesiuni de Întrebări și Răspunsuri, moderate de Iulia Popovici (Sfântu Gheorghe), Marian Popescu (Constanţa) și de Marina Constantinescu (Timișoara).

Jurnal de România.Timișoara este un proiect-montaj compus din fragmente de film, fotografie și teatru, ce își propune să fie, prin caracterul confesional necenzurat și nemijlocit, o oglindă sinceră a relaţiilor interumane, influenţate decisiv de mediul urban – Timișoara, dar și un îndemn la implicare socială și comunitară.

Arhitectura spectacolului este însăilată în jurul actriţelor, al căror rol este acela de a desluși și de a cartografia căile prin care părinţii, prietenii și necunoscuţii ne modelează și ne transformă – de la nostalgia primelor amintiri și până la realitatea imediată – fie că vorbim despre  intimitatea fericirii sau a durerii, despre fericirea succesului sau deziluzia eșecului, despre abuzuri și depresie, despre înstrăinare și regăsire.

Mai mult, mărturisirile celor șase actriţe reconstituie istoria neconsemnată a Timișoarei: copilăria printre blocurile de prefabricat; generaţia clandestină a rockului pe vinil; apogeul industriei planificate în fabricile Guban, Electrotimiş, Spumotim, Dermatina, Detergenţi; emigrarea masivă a minorităţilor naţionale și pierderea identităţii multiculturale; confuzia și speranţa primelor zile de la Revoluţia din 1989; apariţia bișniţarilor ca alternativă pentru supermarketul occidental, perioada embargoului și a contrabandei cu benzină, generaţia punk și underground ca reglaj al tranziţiei post-comuniste, speranţele aderării și promisiunea unui viitor prosper.

Carmen Lidia Vidu este cel mai important regizor de teatru multimedia din România și cel mai tânăr regizor care a montat pe scena Teatrului Naţional din București. Producţiile ei folosesc un limbaj artistic alternativ și transformă tehnica montajului experimetnal în emoţie autentică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ