DISTRIBUIȚI

Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană dă start programului Dante 2021, în perioada 16 -21 octombrie 2018,  în cadrul căruia vor avea loc: ateliere de teatru, dezbateri, precum și reprezentații ale spectacolului Fideli iubirii (Teatro delle Albe).

Atelierul de lucru ce se va desfășura în perioada 16-18 octombrie, va fi condus de Marco Martinelli și Ermanna Montanari, directorii artistici ai Teatro delle Albe, Italia. Pentru anul 2018, sunt prevăzute în cadrul programului Dante 2021: un workshop în perioada 16-18 octombrie; o dezbatere cu titlul Theatre and Democracy, programată în 16 octombrie, parte a proiectului Café 21; în 20 și 21 octombrie – două reprezentații ale spectacolului Fideli iubirii (Teatro delle Albe) în Sala Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara; ateliere de teatru desfășurate în perioada 22 octombrie – 9 decembrie și conduse de 10 mentori.

 

Ermanna Montanari este actriță, autoare și scenografă, co-fondatoare a Teatro delle Albe. Valoarea creațiilor sale a fost recunoscută prin numeroase distincții.
Marco Martinelli se numără printre regizorii și dramaturgii importanți ai teatrului italian. Scrierile sale se nasc din vecinătatea lucrului cu actorii de la Teatro delle Albe, companie pe care a fondat-o în 1983 împreună cu Montanari.
Având certitudinea că „Teatrul nu se învață, se face”, Martinelli a creat metoda non-scuola pe care o folosește cu succes de mai bine de 27 de ani în numeroase proiecte internaționale. Metoda a devenenit punct de referință de la Ravena la Napoli și la Dakar, de la Mons la New York.
Workshop-ul Către Divina Comedie

Participanții la workshop-ul Către Divina Comedie vor lucra folosind vocea și muzica pentru a contura și pentru a înțelege mai bine conceptul de cor teatral, „partitura” fiind reprezentată de cânturi din Divina Comedie de Dante Aligheri.
Teatrul este pentru Martinelli  o „cavernă a polisului, în polis: locul, comunitatea și corul, noi trebuie literalmente să le inventăm, ca vechii greci: e o operă alchimică, e un rămășag care durează o viață, o creație uriașă, o întreprindere a tuturor. În epoca marilor medii virtuale imateriale, teatrul este locul materiei sacre”.

Către Divina Comedie face parte din prima etapă a programului de amploare Dante 2021. Programul include ateliere de formare, participarea activă la spectacolul Purgatoriu, Ravena / Matera 2019 (regia Marco Martinelli și Ermanna Montanari) și va culmina, în anul 2021, cu crearea unui spectacol de mari dimensiuni (Paradisul), care se construiește cu concursul comunității locale și care pleacă de la experiențele acesteia. Timișoara va găzdui și va lua parte, în 2021, la spectacolele Infernul, Purgatoriul și Paradisul, întregind parcursul dantesc și avându-i drept ghizi pe Martinelli și Montanari. Astfel, sute de locuitori ai orașului vor deveni creatori și actanți ai spectacolelor.

LĂSAȚI UN MESAJ