DISTRIBUIȚI

Vineri 19 octombrie la Domul Romano-Catolic se va organiza un concert vocal-simfonic în cadrul manifestărilor artistice ale festivalului anual Timorgelfest. Începând cu ora 20 vom putea asculta „Cries from Earth to Heaven”de Şerban Nichifor, Concertul pentru orgă şi orchestră nr.2 de Josef Gabriel Rheinberger şi Psalm 42 op.42 „Wie der Hirsch schreith” de Felix Mendelssohn-Bartholdy.

Şerban Nichifor, violoncelist, compozitor şi muzicolog, s-a născut la Bucureşti la 15 august 1954, dintr-o familie de medici. Tatăl său era mai mult decât muzician amator din moment ce dirija orchestra medicilor în Bucureşti. După studiile de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti a urmat studii de compoziţie la Darmstadt, în Germania. În 1994 devine doctor în muzicologie, iar în 2015 obţine abilitatea de conducere a studiilor doctorale obţinând summa cum laude pentru teza SHOAH-The Holocaust Reflected in My Musical Creation.

A fost distins cu titlul de Ofiţer al Ordinului Coroanei de către Regele Albert al II-lea al Belgiei, în anul 2008. Regele spunea în discursul său că doreşte să exprime „recunoştinţa Belgiei pentru eminenta contribuţie în cercetarea muzicală şi pentru apropierea elitelor noastre culturale în domeniul muzicii clasice contemporane în special, situate în mod elocvent pe linia promovării relaţiilor noastre bilaterale”. Piesa pe care o vom asculta „Plânsete de la pământ la cer” a fost compusă în anul 2007 şi dedicată martirilor Holocaustului.

În continuare organistul Kuzma Levente va interpreta al doilea concert pentru orgă al lui Rheinberger. Născut în 1839 la Vaduz, capitala Principatului Lichtenstein, Rheinberger a fost organist, profesor şi compozitor. S-a stabilit la München. Acolo a urmat studiile muzicale absovind conservatorul în 1854. Chiar dacă nu este prea cunoscut în Timişoara, acest muzician onorat cu titluri nobiliare şi cu titlul de doctor în filozofie, a influenţat timp de 40 de ani în mod hotărâtor, viaţa muzicală din Europa. Compoziţiile sale oglindesc un creator inventiv, cu o tehnică înaltă de compoziţie şi un stil robust. Doar apariţia lui Felix Mendelssohn-Bartholdy a reuşit să eclipseze importanţa sa în lumea muzicală.

S-a stins din viaţă în anul 1901 la München.

Robert Schumann spunea că prin Psalmul 42 pentru solişti, cor şi orchestră, Mendelssohn a atins punctul culminant în lucrările sale de muzică sacră. Lucrarea publicată în 1837 a fost revizuită un an mai târziu. Vineri seara solistă va fi soprana Alina Todea. La orgă va fi profesorul Felician Roşca. Îşi dă concursul orchestra simfonică şi corul „Ion Românu” pregătit de maestrul Iosif Todea. Dirijorul concertului va fi maestrul Radu Zaharia.

Mircea Tătaru

LĂSAȚI UN MESAJ