DISTRIBUIȚI

FRF a deschis primul său Centrul Național de Pregătire la Timișoara, după care a urmat un centru similar la Târgu Mureș și alte două, desființate între timp, la Deva și Buzău. Fotbaliștii de la centrul din Banat vor termina junioratul anul viitor în iunie, iar ulterior nu se știe dacă activitatea va mai continua în Capitala Banatului.

Centrul din Timișoara a stârnit unul controverse de-a lungul timpului, mai ales sezonul trecut, când echipa a fost înscrisă în seria a IV-a a Ligii a III-a, dar punctele s-au anulat la final de sezon. Pentru CNPT s-au construit însă două terenuri sintetice, unul în curtea LPS Banatul și altul la Baza Sportivă 2 a Politehnicii. Unii juniori au plecat de aici în străinătate. Alții au semnat cu formațiile timișorene de Liga a II-a. Este cazul lui Ștefan Dobre sau Darius Țiereanu la Ripensia și Călin Jurj la ASU Politehnica. „Centrul va continua până anul viitor, după care vom intra într-o perioadă de analiză, deoarece copii vor termina perioada. Cei mai mulți dintre ei au fost deja transferați, au și plecat în afara țării. Alții au fost selecționați de cluburi de prima ligă. Dar cei care se află astăzi în centru vor termina programul de pregătire, fiindcă se termină cei patru ani”, spune Răzvan Burleanu despre Centrul de la Timișoara.

Șeful FRF nu exclude să aducă junior mai mici în centre în viitor, deoarece cei de la Timișoara au intrat în pregătire centralizată la 15 ani. „La început, acest proiect a fost privit cu foarte mare reticență. Noi l-am privit cu foarte mult optimism. În momentul de față facem o analiză în ceea ce privește oportunitatea: dacă este oportun să continuăm cu aceeași categoria de vârstă sau dacă nu cumva este oportun să coborâm vârsta. De ce? Pentru că am văzut că după primul sau al doilea an, foarte mulți jucători s-au transferat din acest centru. Deci el a fost folosit mai degrabă ca o bază de selecție. Noi ca federație ne-am dori totuși să avem capacitatea să-i ținem trei sau patru ani pe acești copii, să se formeze foarte bine și apoi să facă pasul spre alte cluburi”, a explicat Burleanu.

Președintele FRF a implementat astfel de centre pentru a încuraja promovarea jucătorilor tineri, la fel ca și cu regula U21. „Un alt obiectiv pe care l-am avut în minte a fost să putem convinge cluburile de Liga I din România că merită să investești la nivel de copii. Noi când am pornit acest proiect, nu am avut capacitatea de a lua cei mai talentați copii din România. Când am făcut acest lucru,am realizat un clasament al celor mai talentați copii. Cu siguranță copii de pe locurile 1, 2 sau chiar 3, erau deja în Liga I și nu aveau niciun motiv să facă pasul spre acest centru de pregătire, fie cel de la Timișoara, fie cel de la Târgu Mureș. Astfel încât atenția noastră s-a îndreptat spre alți jucători. Astăzi, toate cluburile ar trebui să înțeleagă că dacă investești și jucătorii vor crește într-un sistem centralizat de pregătire, jucători care erau pe poziția a patra sau a cincea, ajung să fie numărul unu”, a spus președintele FRF.

(foto: frf.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ