DISTRIBUIȚI

Cristian Pădurariu (21 de ani) a fost exclus din lotul divizionarei secunde ACS Poli Timișoara pentru că a jucat la pariuri. Potrivit președintelui clubului bănățean, Radu Birlică, fotbalistul a recunoscut în fața membrilor Comisiei de Integritate și Antifraudă a Federației Române de Fotbal că a pariat împotriva propriei echipe.

Oficialii lui ACS Poli știu că mai mulți jucători obișnuiesc să joace la pariuri, însă doar împotriva lui Pădurariu există probe. „După meciul cu UTA am mers undeva să mănânc, m-am întâlnit cu un domn care mă cunoștea de la Motru și mi-a spus: vedeți că aveți jucători care pariază. Mi-a dat camera video și mi-a arătat… Nu-i interesează rezultatul echipei, ci doar partea financiară”, a spus antrenorul Ștefan Nanu pentru gsp.ro, explicând cum a intrat în posesia probelor.

Pentru tehnician a fost doar confirmarea că unii dintre jucători nu își apără corect șansele: „Am văzut meciul de la Oradea înainte să vin, am rămas impresionat la 2-1, dar apoi au pierdut cu 4-2…”. Cei de la pressalert.ro au observat că ACS Poli Timișoara a pierdut patru meciuri din această toamnă după ce a condus la pauză, printre care partidele cu Chindia (1-3) și ASU Politehnica (1-2).

Aproape toți pariază

Adevărul este că aproape toți fotbaliștii din ligile inferioare pariază, dar nu ar recunoaște nici sub protecția anonimatului. S-a verificat acest lucru și cu prilejul unui sondaj făcut în urmă cu ceva timp ce sindicatul internațional al fotbaliștilor (FIFPro): niciun jucător din România nu a semnalat participarea la un blat sau faptul că ar fi fost abordat pentru trucarea unui rezultat. Rezultatul l-a intrigat pe președintele Asociației Fotbaliștilor Amatori și Non-amatori din România, Emilian Hulubei, care știe foarte bine ce se întâmplă în fotbalul de la noi.

Poate chiar mai în temă decât președintele AFAN sunt impresarii. Ei nu s-au ferit să declare public că în ligile inferioare se pariază „într-un stil barbar”. Motivul: contractele mici, care și așa nu sunt plătite la timp. Când ai familie o familie care depinde de tine și nu ai luat banii de câteva luni, nu îți mai pasă de moralitate sau de regulamente.

Vaișcovici are o poziție originală

Am citit pe acest site dedicat pariorilor un interviu cu Claudiu Vaișcovici, în care fostul dinamovist a fost tranșant vizavi de cazul fotbaliștilor-pariori de la ACS Poli: „Eu nu le-aș face nimic fotbaliștilor care pariază pe victoria echipei lor. În schimb, i-aș băga la închisoare pe cei care pariază împotriva echipei lor. Nu i-aș exclude din viața sportivă, i-aș băga la închisoare!”.

Fotbaliștii nu pariază de ieri, de azi. Jucau și la Pronosport, pe timpul lui Ceaușescu, pentru că nu era niciun regulament care să le interzică acest lucru. Marin Barbu, care nu înțelege de ce un jucător din Liga I nu ar putea paria pe meciuri din Premier League sau din Bundesliga, a povestit un episod de dinainte de Revoluție: „Un fotbalist jucase la Pronosport și prinsese 12 rezultate. Ultimul meci era chiar meciul lui, la care pariase pe egal. Ei bine, el a înscris golul victoriei în acel meci!”.

Revenind la ACS Poli Timișoara, este de așteptat ca și alte nume de fotbaliști care pariază să fie aflate în viitorul apropiat, mai ales că șefii clubului au demarat propria anchetă: „De mult nu mi-a mai fost dat să văd așa răsturnări de situație, cu 7 goluri pe meci, cu goluri pe finalul meciurilor după minutul 70. Chiar am luat pe cineva care are o casă de pariuri și mi-a explicat multe chestii. Mi-a spus că se pariază la goluri, că se pariază pe cartonașe”, a declarat Radu Birlică la gsp.ro.

Oare să se concretizeze scenariul cu scoaterea ligilor inferioare din ofertele caselor de pariuri care operează în România?

LĂSAȚI UN MESAJ