DISTRIBUIȚI

* Juristul Tiberiu Negrei, președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria municipiului Timișoara: „Guvernul României încalcă legea privind creșterea salariilor personalului din administrație” * Peste 17.000 de persoane din țară au semnat pentru participarea la protestul de la București din data de 27 mai 2015 * Deși aparent justificată, mișcarea de protest are totuși un tâlc: face, „total întâmplător”, minivacanța de 1 mai cu o zi mai lungă.facsimil-fila-4_Instiintare-GREVA-FNSA-30.04

Atac la adresa Guvernului României…
…din partea Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA). O nouă grevă generală va avea loc joi, 30 aprilie 2015, cu întreruperea activității pe timp de o zi în administrația publică locală. FNSA a organizat, conform legii, în data de 20 februarie 2015, greva de avertisment pentru a trage un semnal de alarmă celor care guvernează, mai exact coaliției de guvernare, formată în jurul PSD, în frunte cu prim-ministrul Victor Ponta. Cu toate acestea, situația nu a fost schimbată.
Conform celor spuse de președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria Municipiului Timișoara, Tiberiu Negrei, guvernarea PSD nu a îmbunătățit – după trei ani de când se află la putere – situația celor din administrațiile publice locale din România. Președintele Klaus Iohannis este doar una dintre persoanele care au primit comunicatul de presă din partea FNSA, astfel că invitația făcută liderilor confederațiilor sindicale pentru discuții nu a fost întâmplătoare.

„Pentru participarea…
…la protestul ce va avea loc la București au semnat 17.854 de persoane la nivel național. De la momentul în care a fost declanșat conflictul de muncă au avut loc două întâlniri cu reprezentanții Guvernului României pe marginea problemelor angajaților din primării și consilii județene. Rezultatul nu a fost unul pozitiv, în sensul că nimeni nu a luat în discuție solicitările FNSA. Sper să nu ajungem la grevă generală pe termen nelimitat”, a declarat președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria Municipiului Timișoara.
Juristul Tiberiu Negrei îl atacă pe Liviu-Marian Pop – ministrul delegat pentru Dialog Social – care i-a indus în eroare pe cetățeni. Acesta a afirmat că nu sunt respectate condițiile legii prin greva inițiată în februarie 2015. „Singurii care nu au respectat legea sunt reprezentanții Guvernului României, care au refuzat organizarea procedurii de conciliere, conform legii, desconsiderând astfel nevoile salariaților pe care îi reprezentăm. În cadrul acestor întâlniri au fost invitate organizații sindicale «de cabinet», fără reprezentativitate, dar care au aprobat la unison promisiunile fără un suport real ale domnilor guvernanți. Suntem singura Federație care a declanșat conflictul de muncă”, a explicat Tiberiu Negrei.
În județul Timiș, 1.902 persoane au fost de acord cu greva generală de o zi și doar 22 au răspuns negativ.

Pe 26 ianuarie 2015,…
…FNSA a participat la ședința organizată la Ministerul Muncii, unde a fost prezentă Rovana Plumb – cea mai importantă persoană a ministerului. Un alt semnal de alarmă pe care FNSA îl trage se referă și la faptul că Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a lipsit de la întâlnire. „Domnul Liviu Dragnea nu ne-a onorat cu prezența, deși în titulatura ministerului apare și ADMINISTRAȚIE. Cât era de greu să ne întâlnim cu miniștrii responsabili? Din 2016 s-ar dori o salarizare echitabilă față de toți bugetarii, ceea ce noi nu putem să acceptăm. S-a creat o discriminare din 2014. Domnul Dragnea nu a înțeles că și personalul lucrează în administrație, nu numai primarii și viceprimarii. Sunt pierdute drepturile salariale”.
În administrația locală se produce fenomenul reducerii salariale încă din 2014. În prezent, nu toate primăriile se află în această situație. La ședință, Rovana Plumb a declarat că nu există așa ceva. „Doamna ministru, înseamnă că dumneavoastră ori nu sunteți informată, ori… Nu avem cuvinte. Cum, nu știți dumneavoastră că în administrația locală se întâmplă? Ei s-au gândit că nu făcut ca și în guvernarea Boc, când au venit și au spus: «Tăiem la toți salariile cu 25%». În mod neoficial, ei o fac prin Curtea de Conturi și acceptarea lor tacită este o chestie și mai gravă. Dacă parlamentarii și guvernanții rezistă trei luni cu salariul minim pe economie, atunci o să mai discutăm. Era mai interesant ca domnul Ponta să spună ce au realizat în ultimii trei ani”, a relatat Tiberiu Negrei.
Pentru greva generală de la București vor fi puse la dispoziție mijloace de transport și va avea loc și strângere de semnături în situația în care salariile celor din administrațiile publice nu vor crește.
Ce solicită angajații din administrație
Potrivit comunicatului de presă, angajatii din administratia publică au două cerințe:
1. Reglementarea și liberalizarea acordării începand cu anul 2015 a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toți salariații din administrația publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituții realizează și sunt finanțate parțial și din venituri proprii.
2. Creșteri salariale și pentru salariații din administrația publică locală din România sau aplicarea, începând cu anul 2015, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
Sunt sau nu săraci funcționarii publici?
Am încercat să aflăm răspunsul la această întrebare consultând chiar declarațiile de avere ale familiei Negrei. Nu am regăsit, în resursele publice aflate la dispoziție, o declarație de avere completată de către Tiberiu Negrei, președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria municipiului Timișoara. Am regăsit, în schimb, declarația de avere a d-nei Anișoara Negrei, consilier superior în cadrul Direcției Regionale pentru Accize și Operațiuni Vamale Timișoara, soția liderului personalului din administrație. Potrivit documentului, datat 10.05.2013, d-na Negrei realiza venituri anuale în sumă de 47.486 de lei, de unde rezultă un venit lunar de peste 3.950 de lei. Cu alte cuvinte, chiar dacă venitul luat în calcul nu este unul din administrația publică, de la o primărie de exemplu, d-na Negrei n-a câștigat chiar atât de rău de la stat. Din același document am aflat că, la data completării declarației, familia Negrei nu avea credite, însă putea gândi pozitiv cu cei peste 32.000 de euro pe care-i avea în depozite bancare.
În schimb, în dreptul veniturilor domnului Negrei am găsit doar „Conf. Fișei Fiscale”. Total în afara legii dacă ținem cont că, așa cum am mai arătat în coloanele publicației noastre, cei ce completează declarații de avere au obligaţia, nicidecum opţiunea, de a declara concis („valoarea exactă” – conform ediţiei a III-a a Ghidului Agenţiei Naţionale de Integritate) veniturile obţinute. Obligaţia revine declaranţilor, cu privire la propriile venituri, dar se referă şi la membrii familiilor acestora.
Alte două surse ne confirmă susținerea, afirmând „Confidenţialitatea veniturilor nu este opozabilă şi face obiectul menţionării exacte în formularul declaraţiei de avere” și „Confidenţialitatea unei clauze contractuale între angajat şi angajator este una de ordine privată şi nu poate fi opusă unei cerinţe legale imperative”. Așadar, chiar dacă ar fi considerat confidențial contractul de muncă al d-lui Negrei, soția acestuia avea obligația de a-i declara concis, la valoarea exactă, veniturile obținute.facsim-fila-2-pct-IV-_-fila-3-pct-VII_-NEGREI-ANISOARA-3
Sigur că…
…solicitările angajaților din sectorul public sunt justificate. Sunt însă câteva aspecte importante, demne de pus în balanță la acest moment. Pe de o parte, inițiative de majorare a salariilor există. S-au discutat și la întrunirile Asociației Orașelor din România, există și o inițiativă parlamentară în acest sens, au existat inclusiv promisiuni ale prim-ministrului Ponta și ale ministrului Dragnea pe această temă. La fel, există discuții pe tema tichetelor și a normei de hrană. Toate acestea trebuie puse însă în raport și cu posibilitățile reale ale țării, deci nu pot fi rezolvate peste noapte. Ca un prim pas, chiar de curând au apărut acte normative cu privire la polițiștii locali. Deci, chiar dacă cu pași mărunți, lucrurile se mișcă.
În altă ordine de idei mai trebuie spus că, spre deosebire de alți angajați la stat, cei din administrație nu se confruntă nici cu riscul concret ca activitatea structurilor în care activează să dea faliment, ori să se restructureze drastic. Cu venituri mai mici sau mai mari, angajații din primării și consilii județene au totuși o oarecare siguranță a locurilor de muncă.
Ar mai fi argumentat un aspect, cel invocat cu privire la Curtea de Conturi, care reduce veniturile unor funcționari, eliminând sporurile acordate ilegal. Păi dacă, în mediul privat, angajatorii și angajații trebuie să se supună constatărilor organelor de control, în sectorul de stat de ce nu ar fi la fel?facsim-fila-2-pct-IV-_-fila-3-pct-VII_-NEGREI-ANISOARA-2

Un ultim aspect…
…demn de remarcat ar fi că, potrivit documentelor remise presei de către Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria municipiului Timișoara, pentru greva generală din 30 aprilie ar fi spus DA un număr de 3.377 de persoane, și NU ・ 28 de persoane. Angajați în administrație din șase județe (Timiș, Alba, Arad, Bacău, Caraș-Severin, Hunedoara). Corect până aici. Ceea ce a uitat să ne spună președintele Negrei este cât reprezintă cele 3.377 de persoane din numărul total de angajați din administrațiile publice din cele șase județe. Din Hunedoara, spre exemplu, au spus DA un număr de 276 de persoane din 12 unități administrativ-teritoriale (un municipiu, un oraș și zece comune). Întreg județul însă, are 69 de unități administrativ-teritoriale, adică 7 municipii, 7 orașe și 55 de comune. Având în vedere aceste cifre, e lesne de dedus că nu este vorba de o grevă de o zi a angajaților din administrație. Ci, cel mult, de o grevă a unei părți a acestora. Vom reveni.

C. DOCEA
A. STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ