DISTRIBUIȚI

Ambulatoriul de Obstetrică și Ginecologie de la Maternitatea Odobescu este în curs de reabilitare, modernizare și echipare cu aparatură pentru creșterea calității sistemului medical. Lucrările – începute pe întâi aprilie 2015 – se desfășoară prin implementarea proiectului finanțat în cadrul REGIO – Programul Operaţional Regional 2007-2013 – „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, iar valoarea este de peste două milioane de euro. Peste șapte luni, timișorenii vor putea beneficia de o parte a sistemului medical la nivel standard.

Obiectivul general al proiectului îl constituie modernizarea infrastructurii şi dotarea cu echipamente medicale performante a ambulatoriului Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, în vederea creşterii calităţii serviciilor medicale şi a gradului de accesibilitate a populaţiei deservite la standardele impuse de normele europene.
Chiar dacă contractul pentru finanțarea europeană a fost semnat încă din luna septembrie a anului trecut, lucrările au demarat doar la 1 aprilie, după ce a fost finalizată licitația. Primarul Robu a spus că „Noi am semnat contractul din toamna lui 2014. Lucrările complexe trebuie să se încheie în șapte luni. Lucrarea este amplă, cuprinde importante lucrări atât la parter cât și la demisol și nu este o lucrare ușoară”.
„Prin acest proiect ne-am propus să echipăm și să amenajăm clădirea și să facem spațiile să fie la nivelul care se cere. Avem și aparatura. În momentul de față, Spitalul Municipal beneficiază de o aparatură nouă și performantă, achiziționată în ultimii trei ani, pe toate domeniile de activitate”, a declarat Răzvan Mazilu, directorul Spitalului Municipal.
Valoarea asistenţei financiare nerambursabile solicitată de la UE este de 8,4 milioane de lei lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului. Beneficiarul direct al proiectului este Municipiul Timișoara. De asemenea, beneficiar direct este şi Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara prin prisma eficientizării actului medical şi creşterii numărului de pacienţi odată cu modernizarea infrastructurii şi dotarea cu aparatură medicală la standare europene. În urma finalizării lucrărilor, cetățenii orașului de pe Bega, dar și cei din localitățile periurbane, se vor bucura de servicii medicale de calitate.
„Este un proiect depus din 2010. Activitatea medicală s-a mutat în centrul nou. Avem – printr-un alt proiect realizat cu Serbia – un centru pentru depistarea malformațiilor, unde se va desfășura activitatea medicală în ceea ce privește consultul la gravide, și în partea de ginecologie, unde era activitatea de urgență. O altă parte din consultații se fac pe secții. Din cele 14 cabinete propuse, șapte se vor reabilita, moderniza și echipa, și tot șapte cabinete noi vor fi amenajate, echipate și dotate. Din grupurile sanitare pentru pacienti, un grup sanitar va fi amenajat pentru persoane cu dizabilități fizice, iar altul pentru copii. În total, avem proiecte de 7,2 milioane de euro pe partea de obstetrică, ginecologie și imagistică medicală, din care patru milioane reprezintă reabilitarea a trei clădiri și achiziționarea de aparatură medicală”, a spus, responsabilul cu dotările medicale în echipa de proiect.
Astfel, proiectul propune amenajarea unui ambulatoriu pentru spital complet funcţional, cu o suprafaţă totală utilă de 612 metri pătrați, acoperind atât parterul cât şi demisolul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara. Vor fi 14 cabinete, respectiv un cabinet obstetrică, un cabinet neonatologie, patru cabinete obstetrică – ginecologie, opt cabinete ginecologie şi spaţii anexe, inclusiv cameră de sterilizare şi sală de tratamente. Din cele 14 cabinete propuse, șapte se vor reabilita, moderniza, echipa şi dota, iar celelalte cabinete noi vor fi amenajate, echipate şi dotate. Din grupurile sanitare pentru pacienţi, unul va fi amenajat pentru persoane cu dizabilităţi fizice şi unul – pentru copii.

A. STOICA

Populația feminină, alături de nou-născuți cu patologie complexă alcătu-iesc grupul-țintă al proiectului. Astfel, populația deservită de Ambulatoriul
Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara este reprezentată de populația feminină din Timiș și din județele limitrofe din vestul țării, care suferă de afecțiuni tratate la nivel de ambulatoriu (urmărire în sarcină, screening și diagnostic antenatal, tratamentul infertilității, asistență la naștere, ecografie 3D/ 4D, îngrijirea nou-născutului sănătos și afectat).

Maternitatea Odobescu din Timișoara – galerie foto

LĂSAȚI UN MESAJ