DISTRIBUIȚI

Suzana Fântânaru a obținut prin concurs național MARELE PREMIU al Uniunii Artistilor Plastici din România pentru întreaga activitate. Decernarea premiilor a avut loc  la „Colonia pictorilor”, Baia Mare, în 22 noiembrie  2018.

Domnia sa a avut numeroase expoziții în Muzeul de Artă din Timișoara, atât personale cât și de grup. „Ceea ce Herta Müller a realizat cu un limbaj concentrat, poetic în literatură, i-a reușit Suzanei Fântânariu în artele plastice, adică cronica unei experiențe existențiale în spațiul sud-est european copleșit de dictaturi și de angoase.

Artista e preocupată de întrebări majore privind identitatea umană și dihotomia corp-suflet. Limbajul ei plastic este de un rafinament rar, Suzana Fântânariu excelează   în domeniul xilogravurii și al desenului, iar de vreo două decenii ne uimește cu lucrări tridimensionale de mare anvergură. Atât „portretele”  cât și obiectele antropomorfe numite „ambalaje pentru suflet” care sugerează nu rareori o spaimă existențială, cât și peisajele misterioase desenate în culori întunecate, ne impresionează și ne copleșesc în același timp. Viziunea fundamentală a artistei este una predominant pesimistă și nu întâmplător marele critic de artă și scriitor austriac Bertram Karl Steiner a pus arta Suzanei Fântânariu în context cu lucrările unor mari pesimiști europeni ca Emil Cioran și s-a întrebat de unde oare provine această tristețe existențială, care se regăsește în arta Suzanei Fântânariu și care nu l-a părăsit pe Cioran nici la Paris? ” Alexander Gerdanovits ( Austria)

LĂSAȚI UN MESAJ