DISTRIBUIȚI

Spectacolul schimbării de gardă este reluat și anul acesta, în fiecare duminică,  între orele 18:00 și 19:00, grație Asociației Eugeniu de Savoya. În caz de timp nefavorabil (ploaie sau alte intemperii), spectacolul schimbului de gardă se anulează.

Spectacolul se derulează de fiecare data astfel:

– Trupa condusă de un ofițer ajunge în Piața Unirii unde instalează santinelele în posturile de pază și pregătește tunul, după care se întoarce in marș la sediul regimentului.

– După aproximativ 15 minute, Garda în efectiv complet revine în sunet de tobe în Piața Unirii, unde intră pe Marșul lui Eugeniu de Savoya.

– Urmează mânuirile de arme în conformitate cu cele care se practicau acum 300 de ani în armata prințului.

– În poziția cu armele pentru “ONOR”, se ridică drapelul tricolor pe catarg în acordurile Imnului Național al României.

– Se trece apoi la schimbul efectiv al militarilor din garda.

– La comandă, se va efectua o salvă de tun simbolică.

– În final, unuia dintre spectatori i se va înmâna un atestat care certifică faptul că a asistat, în data respectivă, la spectacolul schimbării de gardă al Regimentului de Gardă al Timișoarei.

– Militarii gărzii se deplasează la Bastionul Theresia și apoi revin în Piața Unirii pentru retragerea tunului și preluarea santinelelor.

– Militarii se retrag în cazarma din Piața Libertății. În cazul în care aglomerația și evenimentele o permit, Garda poate efectua și o defilare prin Piața Victoriei înainte de a se retrage în cazarmă.

La spectacolele schimbului de gardă din acest an vor participa și câteva doamne, soții ale colegilor, care reprezintă „vivandierele”. Vivandierele erau soțiile militarilor, care îi însoțeau peste tot, în toate campaniile militare și care aveau rolul de a-i îngriji in cazul în care erau răniți, le îngrijeau hainele și le asigurau hrana lor și copiilor.
De asemenea, la tobe vom avea trei copii, așa cum se întâmpla și acum 300 de ani, când erau considerați prea mici pentru luptă, dar suficient de mărișori pentru a bate tobele.

LĂSAȚI UN MESAJ