În urmă cu o lună, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Statelor Unite Mexicane în România, E.S. Jose Guillermo Ordorica Robles, s-a aflat în vizită la Universitatea Politehnica Timișoara, discuțiile vizând realizarea unei colaborări pe linie culturală între Ambasada Statelor Unite Mexicane în România și UPT.

Acesta a venit cu un cadou pe care îl face atât studenților UPT, cât și tuturor timișorenilor. Filmul mexican „Roma”, care a câștigat Premiul Oscar 2019 pentru cel mai bun film străin, cel mai bun regizor și cea mai bună imagine, va fi proiectat, în premieră națională, la Biblioteca UPT, cu intrare liberă. Proiecția va avea loc în data de 18 aprilie, ora 18:00, în Auditorium-ul Centrului de Conferințe al UPT (Bd V. Pârvan nr. 2B). Accesul publicului în sală se va face începând cu ora 17:00. Filmul va fi prezentat de dr. Adrian Bădescu, consul onorific al Statelor Unite Mexicane la Timișoara, care va vorbi despre contextul istoric în care are loc acțiunea filmului.

Filmul marchează întoarcerea regizorului Alfonso Cuarón acasă, în Mexic, şi este totodată văzut ca cel mai personal film al regizorului, fiind inspirat de poveştile femeilor din copilăria sa. Cel mai personal proiect de până acum al regizorului și scenaristului premiat cu Oscar Alfonso Cuarón (Gravity, Children of Men, Y Tu Mama Tambien), Roma urmărește povestea lui Cleo (Yalitza Aparicio), o tânără angajată în casa unei familii din cartierul de clasă mijlocie Roma din Mexico City. Prin crearea unei scrisori de iubire adresate femeilor care l-au crescut, Cuarón pornește de la propria sa copilărie pentru a crea un portret viu și emoționant al conflictelor interne și al ierarhiei sociale în timpul turbulențelor politice din anii 1970.

Filmul a obținut numeroase premii, printre care amintim Oscarul pentru cel mai bun film străin, pentru cel mai bun regizor (Alfonso Cuarón) și pentru cea mai bună imagine, Globul de Aur și Leul de Argint. Filmul este subtitrat în limba română, iar proiecția este organizată de Biblioteca UPT în colaborare cu Facultatea de Științe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ