DISTRIBUIȚI

Educația non-formală stă la baza mobilităților de tip Erasmus+ și se regăsește în toate activitățile întreprinse în cadrul acestor proiecte. Acest proiect se bazează pe necesitatea dezvoltării unor metode experimentale, complementare educației formale, prin care procesul de învățare capătă noi dimensiuni, utilizabile într-o lume în continuă schimbare. Pentru îndeplinirea acestui scop, 27 de lucrători de tineret din 9 state membre au participat la acest Training Course pentru a dezvolta competențe, integrând mai apoi experiența lor în viitoare proiecte și activități cu tinerii într-un context European.

Această mobilitate s-a desfășurat în Timișoara, în perioada 11-16 februarie 2019, la Casa Tineretului, unde se află și organizației umbrelă pentru toate ONG-urile din Timișoara și județul Timiș. Această clădire este proiectată pentru a răspunde nevoilor tuturor organizațiilor solicitante, având toate facilitățile necesare pentru desfășurarea atelierelor și a celorlalte activități propuse. Participanții au fost acomodați în aceeași clădire, fiind foarte aproape de sălile de lucru, având posibilitatea să folosească spațiul din interiorul hotelului pentru a-și desfășura activitățile.

Drept urmare, am avut posibilitatea să organizăm activitatea „House of Learning”, în care participanții au fost împărțiți în grupuri și plasați în diferite locații ale Casei Tineretului, astfel încât fiecare subiect să poată fi abordat individual de un grup, sporind eficiența temei discutate în relație cu mediul de lucru pe care îl aveau. în final, rezultatele au fost diseminate cu ceilalți participanți și discutate, rezultând într-o activitate foarte educativă.

În educația nonformală, se crede că prin jocuri de rol, participanții pot experimenta situații puțin mai apropiate de cele ale vieții reale. Astfel, una dintre activități a implicat gruparea participanților pe baza unor tipologii enunțate de trainer, astfel reușind să simuleze experiența pe care o au tinerii în timpul procesului de învățare. Prin aceasta, au dezvoltat competența de “a învăța să înveți”, un aspect extrem de important în lucrul cu tinerii, deoarece le oferă o perspectivă duală prin care pot să adapteze activitățile pe care le facilitează la grupul cu care lucrează.

Tot în cadrul proiectului, participanții au vizitat INCUBOXX, Centrul Regional de Infrastructură pentru Business și Inovație din sectorul IT, pe scurt un incubator pentru StartUp-uri. Pentru o zi întreagă, participanții au luat parte la activitățile din sala de conferințe a incubatorului, dotate de asemenea cu o tablă, proiector, sistem de sunet și toate instrumentele disponibile pentru o sesiune de pregătire și ateliere de succes, pentru a profita la maximum. Participanții au fost însărcinați să-și creeze propriile exerciții sub egida „Educației Non-Formale în Acțiune”, fiecare exercițiu fiind obligat să includă un atelier, un joc, o activitate de joc și un altul la alegere. Mai mult, li sa oferit instrucțiuni și o structură clară pentru a lucra, sporindu-și cunoștințele despre crearea și facilitarea prin metode educaționale non-formale.

Timpul liber a fost petrecut de obicei în grupuri naționale, dar și în grupuri mixte, astfel încât participanții au interacționat și s-au distrat împreună, împărtășind experiențe, făcându-și noi amintiri și creând noi prietenii. Locația de acomodare este destul de aproape de centrul orașului, așa că aceștia au avut timp să viziteze repere culturale, descoperind orașul, cultura și gastronomia locală.

Proiectul a fost organizat de către Centrul pentru Strategii de Dezvoltare a Tineretului, fiind finanțat de către Comisia Europeană prin programul Erasmus+.

LĂSAȚI UN MESAJ