DISTRIBUIȚI

2017-1-RO01KA105-036461

Mobilitatea “Europe Says No to Hate Speech” este un Youth Exchange care a avut loc între 11 și 19 Iulie 2019, ca parte a programului finanțat de Comisia Europeană, Erasmus+. Acest schimb de tineret a avut loc în localitatea Bodo, un sat aflat la 65 km de Timișoara și la 20 km de Lugoj, unde se află Bodo Smart Camp, locația unde participanții au fost acomodați și au participat la activități.

Locul are un spațiu generos atât în ​​interiorul cât și în afara clădirii. Printre facilitățile care se găsesc în tabără, există o curte pentru activități în aer liber, în care există mese și scaune pentru socializare și un teren de fotbal sintetic unde participanții pot juca fotbal sau face alte tipuri de activități în timpul zilei. La parter poate fi găsită o sală multifuncțională dotată cu echipamente tehnice, cu o capacitate de până la 150 de persoane, care este, de asemenea, sala principală în care s-au desfășurat activitățile. De asemenea, are alte două săli de pregătire cu o capacitate de 25 de persoane, care pot fi utilizate individual în timpul atelierelor, o sală de mese, o bucătărie și mai multe băi împrăștiate prin tabără.

Centrul pentru Strategii de Dezvoltare a Tineretului este activ implicată în proiectele de tineret de peste 3 ani, iar Bodo Smart Camp este un loc ideal pentru a organiza un astfel de eveniment, întrucât se pretează tuturor nevoilor noastre, ca organizație gazdă cât și a participanților. Din testimonialele acestora și din experiența personală, am aflat că locul de desfășurare a mobilității este un factor foarte important pentru maximizarea nivelului de fericire al tinerilor participanți, iar locurile de tipul acomodării din Bodo este preferat și îmbunățățește modalitatea prin care formează și unește un grup, iar drept urmare, în mobilitatea din cadrul proiectului “Europe Says No to Hate Speech” am avut cel mai omogen grup.

Scopul proiectului a fost de a mobiliza tinerii pentru a acționa împotriva “hate speech” online și offline. Acesta este un fenomen de îngrijorare pentru organizațiile implicate în acest parteneriat. Dezvoltarea rapidă și utilizarea social media, în special de către tineri, a creat noi modalități de comunicare și interacțiune, Acest mediu este anonim și are mai puține constrângeri – tinerii pot posta online exprimând ură față de ceilalți, se pot ascunde în spatele anonimatului și comentariile sau postările lor pot fi ușor împărtășite și răspândite în continuare.

Printre activitățile întreprinse de participanți, aceștia au luat parte la workshop-uri ce le-au oferit participanților informații asupra unor drepturi ale omului care sunt adesea ignorate, după care au oferit câteva alternative la hate speech, subliniind în același timp importanța dezvoltării și implementării lor din perspectiva drepturilor omului.

Unele dintre sesiunile cu participanții au implicat, de asemenea, planificarea unei acțiuni locale. Aceasta a însemnat să discute între ei și să învețe de ce să planifice o acțiune locală, cum să o facă, care este grupul țintă, care sunt resursele pentru a lucra și când și unde să o facă. Au trecut prin roluri și responsabilități, implicarea părților interesate și exerciții practice pentru a înțelege mai bine acest lucru. La finalul mobilității, toate competențele acumulate pe parcursul săptămânii au fost răsplătite și recunoscute prin certificatul Youthpass, un instrument de certificare europeană care se primește la finalul unui Youth Exchange și pe care tinerii îl vor putea folosi mai târziu pentru angajare sau pentru alte întrebuințări academice și profesionale.

Proiectul a fost organizat de către Centrul pentru Strategii de Dezvoltare a Tineretului, fiind finanțat de către Comisia Europeană prin programul Erasmus+.

LĂSAȚI UN MESAJ