DISTRIBUIȚI

2018-2-RO01KA105-049901

Mobilitățile din cadrul Erasmus+ sunt experiențe care cu siguranță trebuie încercate măcar o dată în viață. Sau cel puțin asta aflăm de la participanți, iar asta este de ajuns ca să ne valideze convingerile. Fiecare mobilitate a unui proiect Erasmus+ de tip Youth Exchange (sau schimb de tineri) presupune o deplasare într-o țară Europeană sau parteneră programului în care grupuri de tineri din țările participante se întâlnesc și iau parte la cursuri, workshop-uri și diverse activități facilitate prin metode de educație non-formală și de către ei. O mobilitate poate dura între 5 și 21 de zile, însă majoritatea se încadrează în jurul unei săptămâni.

O astfel de mobilitate s-a desfășurat la Timișoara între 16 și 24 Ianuarie 2019 în cadrul proiectului “Youth Leadership Academy”, unde 42 de tineri din 5 țări (România, Italia, Norvegia, Croația și Bulgaria) au dobândit timp de 9 zile diferite competențe, de unde și scopul proiectului: motivarea și pregătirea acestor tineri să devină liderii următoarei generații. Proiectul a avut loc în contextul unei Uniuni Europene care se află într-o criză de lideri și de conducere, unde vocile tinere sunt prea puțin auzite și integrate în procesul de luare de decizii.

Casa Tineretului din Timișoara este primul și singurul Centru de Tineret din România ce deține Certificatul de Calitate din partea Consiliului Europei, iar faptul că reprezintă organizația umbrelă pentru toate ONG-urile din Timișoara și județul Timiș ne-a determinat să ținem proiectul acolo. Având toate facilitățile necesare pentru desfășurarea atelierelor, tinerii au putut să se folosească de acestea cu iscusință pentru a maximiza rezultate proiectului și dobândirea de competențe.

Printre activitățile desfășurate, cei 42 de tineri au învățat despre instituțiile și liderii Uniunii Europene, cum să învețe să vorbească sau să se adreseze cuiva în timpul unei discuții oficiale sau a unei negocieri, cum să scrie și să implementeze un plan de acțiune și cum să se autoevalueze făcând aceasta.

Un foarte important aspect pe care s-a insistat a fost oferirea unei experiențe cât mai apropiată de realitate. Astfel participanții nu doar au teoretizat, dar au încercat să simuleze situații reale, prin simulări de negocieri sau prin discuții cu lideri reali de la care au putut să acumuleze o experiență autentică.

Tot în cadrul proiectului, participanții au vizitat INCUBOXX, Centrul Regional de Infrastructură pentru Business și Inovație din sectorul IT, pe scurt un incubator pentru StartUp-uri. Acolo s-au întâlnit cu Vlad Icleanu, o persoană cu o deosebită experiență de lider care le-a facilitat tinerilor un workshop prin care a explicat diferitele perspective ale conceptului de leadership și ce înseamnă să fii un lider în situații reale.

O mobilitate de tip Erasmus+ nu înseamnă doar muncă, ci și distracție, comunicare, interacțiune și interculturalitate. Astfel, participanții au avut timp să descopere în timpul liber Timișoara, un oraș cu o deosebită diversitate culturală, un oraș viitoare Capitală Culturală Europeană în 2021, să viziteze principalele obiective turistice, să stea la o terasă, să vorbească între ei și cel mai important, să se împrietenească!

Proiectul a fost organizat de către Centrul pentru Strategii de Dezvoltare a Tineretului, fiind finanțat de către Comisia Europeană prin programul Erasmus+.

LĂSAȚI UN MESAJ