DISTRIBUIȚI

Multe persoane dorm zilnic pe canapeaua din living și pe multe altele le-a furat somnul măcar o dată acolo. Cu siguranță, nici cei care se întreabă de ce este atât de ușor să adormi în timp ce privești la televizor de pe canapea nu sunt puțini. Adevărul este că, în ciuda faptului că somnul pare mai dulce de aici, acesta nu este unul de calitate. Durerile de gât sau spate avute a doua zi sunt dovada că nu este cel mai confortabil loc pentru odihnă.

Somnul joacă un rol esențial în modul de funcționare al organismului. Atunci când corpul este lipsit de odihnă de calitate, concentrarea, vigilența, atenția, raționamentul și capacitatea de a gândi sunt afectate. De aceea, suprafața pe care o facem este atât de importantă.

Canapea vs. colțar extensibil – Care este varianta mai “sănătoasă” pentru spate?

Canapeaua este concepută pentru relaxare, în timp ce salteaua spațioasă este făcută pentru a oferi confortul necesar unui somn bun. Faptul că se mai întâmplă să adormim din când în când pe canapea nu afectează sănătatea, spun specialiștii. Asta pentru că pernele sale sunt realizate din spume poliuretanice dense și multe dintre ele au un fel de mecanism de susținere, proiectat pentru a lua urma corpului și a rezista greutății corporale.

Totuși, persoanele care obișnuiesc să doarmă pe canapea pot dezvolta, în timp, afecțiuni medicale grave din cauza tensiunii resimțite de mușchii spatelui și ai gâtului. Cele mai multe canapele nu sunt proiectate pentru a susține curba corpului, și, deși întinse, spațiul e prea mic când trebuie împărțit.

Cum cred experții că trebuie să fie colțarul ideal?

Potrivit chiropracticienilor și medicilor ortopedici, în timpul somnului pe suprafețe atât de mici, cei mai mulți oameni tind să doarmă pe o parte pentru a își susține coloana vertebrală în aliniere. Se pare că materialele dense ale canapelelor pot provoca trezirea frecventă în timpul nopții, când se încearcă reajustarea poziției corpului și nu permit atingerea fazelor patru și cinci de somn.

Ideal este ca suprafața pe care ești întins să ofere spațiu suficient pentru a-ți sprijini și deplasa corpul în orice poziție de somn, sunt de părere experții. De aceea, ei recomandă înlocuirea vechii canapele cu unul dintre numeroase modele de coltare de living în format extensibil, mai ales dacă sufrageria are funcție și de dormitor. În acest fel, vei reuși să ai parte de spațiu, deci un somn odihnitor și fără dureri de spate.

Indiferent dacă este folosit doar pentru relaxare sau pe post de pat, un colțar de living trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a sprijini corespunzător corpul.

Pentru ca durerile de spate să fie doar o amintire, este necesar să se acorde atenție adâncimii părții de șezut și spătarului. Ea este importantă deoarece înălțimea celor care folosesc piesa de mobilier poate avea impact asupra confortului oferit. Cum se verifică acest lucru? Când o persoană stă așezată pe colțar, el trebuie să îi susțină coapsele, iar când genunchii sunt îndoiți la 90 de grade, picioarele să atingă podeaua.

Și lungimea spătarului trebuie aleasă în funcție de înălțime. Specialiștii afirmă că cel mai confortabil colțar are un spătar care măsoară de la 65 până la 80 cm fiindcă are un punct de susținere mai înalt, însă până la urmă ține de preferințele fiecăruia.

În medie, o persoană petrece în jur de 4 ore pe canapea, ceea ce înseamnă că acest obiect de mobilier trebuie ales cu grijă. El trebuie să fie comod, ușor de întins și să se potrivească mărimii camerei.

 

 

Sursa foto: Shutterstock.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ