DISTRIBUIȚI

Pentru Timișoara și întreaga regiune de Vest, guvernările se succed, dar Institutul Oncologic rămâne o promisiunea în ”aer”. De ani de zile, la ieșirea de pe Calea Torontalului, clădirea ridicată în prima fază pentru a adăposti toate secțiile Spitalului Municipal de Urgență Timișoara este în continuare o ruină. Autoritățile județene promit însă că până la urmă, proiectul care va face ca bolnavii de cancer să nu mai meargă până la Cluj va deveni totuși realitate.

În vestul țării, pe lângă incidența bolilor cardio-vasculare, și rata de mortalitate cauzată de cancer este una ridicată raportată la tot teritoriul României. După ce s-a renunțat la ideea de a avea Spitalul Municipal Timișoara într-o clădire mare, în nordul orașului, cei de la putere au promis că totuși, în clădirea ridicată parțial va avea sediul Institutul Regional de Oncologie Timișoara. Anii au trecut, iar la fața locului nu s-a mai întâmplat nimic concret. Acum, președintele CJT, Călin Dobra, anunță că Direcția de Sănătate Publică Timiș a scos la licitație documentația necesară pentru a finaliza clădirea cu destinație medicală. Firește, în toți acești ani, studii de fezabilitate vechi au expirat.

Ofertele pentru „actualizarea expertizei tehnice, inclusiv studiul topografic și studiul geotehnic, a serviciilor de actualizare a temei de proiectare și de actualizare/elaborare a studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiții Institutul Regional de Oncologie Timisoara, Calea Torontalului nr.5” se pot depune până în 6 martie. Valoarea contractului este de 300.000 de euro. „Din acest punct, nu ar trebui să treacă mai mult de 3 luni, până la finalizarea procedurii de actualizare”, spune Călin Dobra, pe pagina sa de Facebook.

În an electoral, liderul CJ Timiș spune că va lupta pentru ca proiectul să nu fie din nou abandonat. ”Institutul Regional de Oncologie din Timișoara este un obiectiv la care țin foarte mult, pentru care am făcut și voi face în continuare multe drumuri la București, până când reușesc să îi conving pe cei de acolo de importanța unui astfel de proiect”, mai spune Dobra. Ideea construirii institutului pentru bolnavii de cancer în Timișoara există din anul 2005.

În urmă cu un an, fosta ministra a Sănătății, Sorina Pintea, declara la Timișoara că interesele din zona medicală privată au oprit construirea Institutului Regional de Oncologie Timișoara. Pintea, care făcea parte din guvernarea PSD, a vorbit inclusiv de o plângere penală în acest sens. Cât despre clădire în sine, în 1994, guvernul de atunci a decis să construiască o clădirea pentru a adăposti compact secțiile Spitalului Municipal. Proiectul a fost abandonat în 1996, iar apoi au apărut diverse blocaje, când municipalitatea a încercat să preia clădirea.

 

 

1 COMENTARIU

  1. Probabil drumurile pana la Bucuresti le faci pe jos de dureaza atat de mult si pana la urma fara nici un rezultat,doar minciuni,pardon,promisiuni !!!

LĂSAȚI UN MESAJ