DISTRIBUIȚI

UPDATE: Potrivit unui comunicat de presă al ADR Vest, scopul vizitei reprezentanților DNA la sediul instituţiei a fost acela de a verifica documentele din dosarele depuse de beneficiari în vederea obținerii finanțării europene prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice 2007 – 2013. Acest program a fost preluat de către ADR Vest de la Autoritatea de Management pentru Programul Sectorial Creșterea Competitivității Economice 2007 – 2013 în luna martie a anului 2013”.

Reprezentanţii ADR Vest au menţionat nu a fost vizată de către reprezentanții DNA nici Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, și nu au fost vizate nici persoane din cadrul ADR Vest, ci doar documente din cadrul proiectelor depuse de către beneficiari. În acest sens, angajații ADR Vest au pus la dispoziția reprezentanților DNA toate documentele care au fost solicitate”.


 

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupţie, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene și a unor infracțiuni de fals, comise în perioada 2007 – 2013.

Astăzi, 9 februarie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 23 locații situate în municipiul București și în județele: Ilfov,Timiș, Caraș-Severin și Teleorman, din care patru sunt sediile unor instituții publice, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

La nivelul judeţului Timiş sunt vizate 5 adrese, inclusiv sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională – Regiunea Vest (ADR V Vest) şi un punct de lucru al casei de schimb valutar Streliţia.

Casa de schimb valutar vizată de către anchetatori aparţine SC Streliţia Exchange Office – Casa de Schimb Valutar SRL (societate înfiinţată în 1994, capital social 1010 lei, unic asociat şi administrator Elena Dăruială). Elena Dăruială mai administrează SC Streliţia SRL (societate înfiinţată în 1992, capital social 101.310 lei, în care este asociată cu Claudia Simona Butoi, fiica sa, care deţine 19,91%) şi Casa de Amanet Gold & Silver SRL (societate înfiinţată în 2003, capital social 200 lei, în care este asociată tot cu Claudia Simona Butoi, care deţine 50%). Potrivit unor informaţii publicate de-a lungul timpului în presa centrală, Elena Dăruială ar fi cuscra lui Vasile Staicu, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Timiş din cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Surse judiciare afirmă că anchetatorii ridică documente de la Autoritatea de Managament pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (Ministerul Fondurilor Europene) şi Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (Ministerul Economiei). Prejudiciul este estimat la 5 milioane de euro.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

LĂSAȚI UN MESAJ