DISTRIBUIȚI

 

Universitatea de Vest din Timișoara a organizat astăzi conferința cu tema RADICALIZAREA FENOMENULUI TERORIST, de la ora 10:00. Invitatul special a fost dr. Rupali Jeswal – renumitul psiholog operațional în Informații și Terorism din India, care a venit pentru prima dată în România. Evenimentul va continua și mâine, de la aceeași oră, în Sala Aula Magna și la sediul Academiei Române – filiala Timișoara, de la ora 17:00.

Introducerea noțiunii de conștientizare a fenomenului terorist și radicalizarea lui. Crearea încrederii publicului în instituțiile de siguranță publică, una pe care un terapeut poate să o ofere celorlalți. Asta a declarat că dorește dr. Rupali Jeswal. Politicile de prevenție și combatere a fenomenului terorist, precum și identificarea structurilor și grupurilor vulnerabile sunt două aspecte ale obiectivului propus de UVT.

„Vreau să introduc, în România, noțiunea de conștientizare a fenomenului terorist și a radicalizării acestuia. Este primul pas pentru comunitate. Instituțiile voastre trebuie pregătite pentru a lupta și noi trebuie să devenim conștienți de problema de față, care se răspândește precum o boală. Puterea de a proteja patria nu stă doar în mâinile oamenilor îmbrăcați în costum, ci în mâinele noastre, ale tuturor. Trebuie ca, împreună, să ne concentrăm eforturile pentru protejarea spațiului teritorial al România. În acest fel, vom obține și protecția regiunii, nu numai a țării”, a declarat dr. Rupali Jeswel.11182758_893032760739544_7054859948362565193_o

Nu doar instituțiile specializate alcătuiesc publicul țintă, ci și societatea civilă, care are un rol la fel de important în situații de terorism. Prima conferință din cadrul evenimentului a fost dedicată structurilor operaționale, cu participarea unor reprezentanți ai Ministerului de Interne din România.

Întrebat dacă media a acționat corect în cazul atentatului din Franța, de la redacția săptămânalului satiric CHARLIE HEBDO,  invitatul special a spus că „Mass media trebuie să fie neutră atunci când prezintă astfel de evenimente. Ea nu a procedat corect deoarece religia nu trebuie învinovățită sau orice alte criterii.”

Până la ce nivel merge radicalizarea fenomenului terorist?

 „Ea se poate răspândi oriunde și depinde de contextul social, economic și politic. Teroriștii au echipamente mai bune deoarece sunt furate de la ceilalți. Pentru a câștiga un război, nu contează cât de avansate sunt armele, ci în mâinele cui sunt. Deși până acum România nu este expusă, fenomenul terorist poate veni de oriunde deoarece este o afacere și se poate extinde. Atacurile cibernetice fac parte din fenomen și ar trebui să ne concentrăm pe acest aspect.”

Care este rolul media?

„Rolul media este foarte important, contează modul în care arată publicului ceea ce s-a întâmplat, de exemplu incidentul terorist din Paris sau din Australia. El trebuie să fie cât mai aproape de realitate și nu trebuie răspândită frica, teroarea, ci trebuie explicat evenimentul pentru a învăța. Siguranța în instituțiile publice este importantă, de aceea media trebuie să țină cont de asta. Nu trebuie să ne simțim iluzionați.”

Ce poate face psihologul într-o luptă de nivel mondial?

„Crearea încrederii publicului în instituțiile de siguranță publică, una pe care un terapeut poate să o ofere celorlalți. Comunitatea trebuie unită prin încredere, pentru construirea unui sistem de prevenție și de acțiune în cazul unor atacuri teroriste”.

Evenimentul a fost organizat de Universitatea de Vest din Timișoara, în colaborare cu Institutul pentru Cercetări Social-politice (ICSP) și International Correction & Prissons Association (ICPA).

Doamna dr. Rupali Jeswal a devenit membru al Centrului pentru Studii Penitenciare din cadrul UVT și va coordona o secțiune dedicată training-urilor pe această temă.

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, a declarat că „Această conferință are un obiectiv în premieră pentru oraș și pentru orice altă universitate din România. Alături de noi este prezentă doamna dr. Rupali Jeswal, un expert  internațional în tot ceea ce înseamnă radicaliasm și fenomenul terorist. Dorim să fie un fenomen de antiterorism. La conferința de astăzi, care va continua și mâine, au participat foarte mulți specialiști din domeniul combaterii fenomenului mondial. Globalizarea, intensificarea pieței internaționale a muncii și internaționalizarea pieței educației au făcut ca problema de față să se dezvolte. De asemenea, la conferință au participat persoane din toate direcțiile, centrele și ministerele abilitate din țară. Mâine, conferința este deschisă publcului larg. UVT este onorată că se alătură unor astfel de demersuri. Considerăm că rolul nostru primordial, pe lângă acela de a crea foarte mulți specialiști în domeniile de competență, este de a ajuta la educare pentru ca cetățenii din României și din străinătate să devină mai buni. Ei trebuie să reacționeze la tot ce înseamnă fenomene extremiste, opoziție.”

Mâine, în cadrul celei de-a treia conferințe a evenimentului, lista invitaților va fi alcătuită din decidenți din Justiție, apărare, ordine publică și siguranță națională – direct implicați în prevenția radicalizării și combaterii fenomenului terorist – inspectori școlari generali, directori ai liceelor, membri ai Academiei Române – filiala Timișoara, alături de toți cei interesați de problema de față, una la nivel mondial.

Astfel, prin resursele unui program Erasmus+, personalul din instituțiile de apărare, ordine publică și siguranță națională, precum și societatea civilă, au posibilitatea de a aprofunda cunoștințele despre fenomenul terorist.

A. STOICA
(sursa foto: facebook.com/uvtromania)

Program:

Marti, 5 aprilie 2015

orele 10:00 – 13:00 (Aula Magna, UVT) – Conferință cu titlul „An Epidemic of   Radicalization. Extremism Recruitment: An Existential Danger to European Civilisation”. Publicul larg este invitat să participe.

Ora 13:15 – 14:15 –  Networking în holul din fața Aulei Magna, UVT

Orele 17:00 – 19:00 (Sediul Academiei Române filiala Timișoara) – Conferință cu titlul „Fear-based Societies. Epigenetic Modifications and Collective Consciousness”. Publicul larg este invitat să participe.

LĂSAȚI UN MESAJ