DISTRIBUIȚI

Reintegrarea în societate a persoanelor, atât majore, cât și a minore, care au încălcat la un moment dat legea, este un aspect important al societății moderne. Serviciul de Probațiune Timiș joacă un rol important în acest sens, iar după anul 2019, instituția raportează un bilanț pozitiv.

În anul 2019, Serviciul de Probațiune Timiș a supravegheat 4130 de persoane, dintre care 1379 a căror sentință penală a rămas definitivă anul trecut. De asemenea, anul trecut, 750 de persoane au fost condamnate de instanță să presteze muncă în folosul comunității , care în total, au ajuns la 80.000 de ore de muncă, desfășurate la: SC Horticultura SA, SC Piețe SA, SPTM, Sc Drumuri Naționale Timișoara, Inspectoratul Școlar Județean Timiș – școli și grădinițe, DGASPC Timiș, DAS Timișoara, AJOFM Timiș, AJPIS Timiș, primăriile orășenești și comunale din județul Timiș, spitale.

În 2019, 463 de persoane au urmat cel puțin unul dintre programele de reintegrare socială, dintre care 409, alături de cei 22 de consilieri de probațiune, și alți 54 la instituții și organe abilitate: Inspectoratul de Poliție Județean Timiș, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timișoara, Teatrul Maghiar Timișoara, Asociația pentru Promovarea Tradițiilor, Horsemotion, Fundația Timișoara 89. 

Procentul de ”eșec” al celor din județul Timiș este foarte bun, de doar 1,16%. Doar pentru 48 de persoane s-a revocat de către instanță decizia executării pedepsei în libertate, dintre care 22 au recidivat, iar restul nu au îndeplinit obligațiile legale ale perioadei de probațiune. Dintre programele de succes desfășurate de Serviciul de Probațiune Timiș, amintim Drink&Drive, Horsemotion și Selfie de Mascat.

La numărul de persoane supravegheate, serviciul din Timiș se situează pe locul 3 pe țară, după București și Constanța, și pe locul 8 la numărul de programe desfășurate și la numărul de referate întocmite. În medie, un consilier a avut 207 dosare în 2019. Serviciul de Probațiune supraveghează persoanele pentru care executarea pedepsei a fost amânată sau suspendată, persoanele eliberate condiționat care au un rest de pedeapsă mai mare de doi ani, precum și minorii care nu au primit pedepse privative de libertate.

LĂSAȚI UN MESAJ