DISTRIBUIȚI
Muzeul Național al Banatului vă provoacă în acest an la o serie de conferințe inedite. Acestea fac parte din proiectul ”Conferințele mansardei theresiene”, un proiect îndrăzneț inițiat de colegii de la secția de arheologie, care va avea loc lunar în mansarda Bastionului Maria Theresia.
”Istoria limbii române – înșelătoare certitudini”- va avea loc joi, 27 februarie, de la 17,00, în mansarda B2 a Bastionului Theresia.
Primiți cu provocarea? Despre noile tendințe în cercetarea originii limbii române ne va vorbi conf. univ.dr.Dan Ungureanu. ”Toate istoriile limbii române scrise în secolul XX sînt scrise neted și previzibil. În aceste cărți, latina evoluează disciplinat spre română urmînd cîteva reguli simple. Dificultățile sînt pur și simplu ignorate. Nu e vorba de chițibușuri, de amănunte, ci de structura însăși a limbii române”, spune invitatul. Sunteți de acord?
Cei o mie de ani care trec de la prăbușirea Imperiului Roman (și a limbii latine) pînă la Scrisoarea lui Neacșu lasă o lacună imensă în cunoașterea istoriei limbii române. Însă documentele în latina vulgară, glosarele, textele dialectale italiene, toate ne aduc o imagine mai clară asupra limbii române.
Iar dacă veți veni la conferință, veți afla și de ce substratul limbii române NU e dacic.

LĂSAȚI UN MESAJ