DISTRIBUIȚI

România este una dintre țările creditate cu șanse bune să câștige concursul muzical Eurovision 2020.

Conform cotelor publicate de agenția Unibet, România are șansa a cincea la câștigarea concursului. Melodia Alcohol You, interpretată de Roxen, are cota 11.00 și este văzută una dintre favorite.

Bookmakerii creditează cu prima șansă la câștigarea Eurovision 2020 Bulgaria și Islanda, ambele având cota 5.00. Bulgaria va fi reprezentată de Victoria, cu melodia Tears Getting Sober, în timp ce Islanda vine cu melodia Thing About Things, interpretată de Daoi og Gagnamognio.

Video aici

Lituania, reprezentată de The Roop, cu melodia On Fire, are șansa a treia, cota fiind 6.00, iar melodia Repondez-moi de la Gjon’s Tears, formație din Elveția, e văzută cu șansa a patra, cu o cota de 7.50.

Cum a fost aleasă Roxen să reprezinte România la Eurovision 2020

Spre deosebire de anii precedenți, TVR, postul de televiziune național care organizează selecția autohtonă pentru Eurovision, a schimbat formatul de calificare.

De această dată s-a renunțat la înscrieri la liber pentru faza națională și s-a semnat un parteneriat cu casa de producție Global Records. Astfel, Roxen a fost desemnată drept reprezentantă la Eurovision 2020, în colaborare cu juriul desemnat de TVR, format din nume precum Luminița Anghel, Liviu Elekes, Dan Manoliu, Crina Mardare, Bogdan Păun, Lucian Ștefan și Andrei Tudor.

Ulterior, cinci melodii interpretate de Roxen au intrat în Selecția Națională. Pentru stabilirea melodiei care va reprezenta România la Eurovision 2020 s-a ținut cont și de părerea publicului, care a avut o pondere de 50%. Restul voturilor le-au aparținut membrilor juriului: Luminița Anghel, Crina Mardare, Alin Oprea, Edward Sanda și Andrei Tudor.

S-a mers astfel pe varianta Alcohol You, melodie compusă de Ionut Armaș, Viky Red și Breyan Isaac. Această melodie s-a aflat în fruntea preferințelor publicului, dar și a membrilor juriului, primind punctaj maxim.

Ce adversare are România la Eurovision

România va concura în prima semifinală alături de Australia, Belarus, Irlanda, Lituania, Macedonia de Nord, Rusia, Slovenia, Suedia, Azerbaijan, Belgia, Croația, Cipru, Israel, Malta, Norvegia și Ucraina.

Primele zece clasate în urma voturilor vor ajunge în marea finală. La vot pot participa oameni din țările prezente în semifinala noastră, alături de cei din Germania, Italia și Olanda, conform tragerii la sorți.

În finala sunt calificate deja Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania și Olanda.

Eurovision 2020 va fi găzduit în acest an de Olanda, în orașul Rotterdam. Semifinalele vor avea loc pe 12 și 14 mai, iar finala este programată pe 16 mai. Va fi pentru a cincea oară în istorie când Olanda vă găzdui Eurovision, dar prima dată după o pauză de 40 de ani.

Anul trecut, evenimentul a avut loc în Israel, la Tel Aviv, și a fost câștigat de Duncan Laurance, cu melodia Arcade. În schimb, România nu a reușit să se califice în finala la ediția de anul trecut. Am fost reprezentanți de Ester Peony cu melodia On a Sunday, dar nu am primit suficiente voturi.

Cea mai bună performanță a României la Eurovision este locul 3, pe care ne-am aflat de două ori: în 2005 cu Luminița Anghel & Sistem și în 2010 cu Paula Seling și Ovidiu Cernauteanu. Ne-am mai clasat în top 10 de alte patru ori, ultima dată în 2017.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ