DISTRIBUIȚI

România a ajuns la 246 de persoane infectate cu noul coronavirus, conform raportărilor oficiale din această dimineață, de la ora 10. Este a patra raportare fără cazuri noi cu persoane din Timiș, dar la Spitalul ”Victor Babeș” au mai venit doi pacienți noi, din județul Hunedoara. Altfel, sursele neoficiale spun că la trecerea românilor veniți noaptea trecută prin Ungaria, un număr mic de mașini a intrat în țară prin vama Cenad, cu cifra neoficială de doar 100 de cetățeni.

În această dimineață, la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara sunt internate 38 de persoane, cu cele mai noi cazuri, doi pacienți din Hunedoara. Nu s-au mai făcut externări recent și nu au fost transferate persoane la alte spitale, potrivit unui comunicat al DSP Timiș. În cel mai vestic județ al țării, 103 persoane sunt în carantină, iar 750 în autoizolare la domiciliu, în momentul dimineții de miercuri. Noaptea trecută, miile de români care au fost ținuți la frontiera dintre Austria și Ungaria au traversat țara vecină și au intrat în România pe la Borș, cele două puncte de frontieră de la Nădlac și Cenad. Peste 3000 de oameni au trecut pe la Nădlac II, iar informațiile sunt că pe la Cenad au fost puțini mașini din convoi. Prin comparație, ca cifră oficială de data aceasta, la Nădlac II au trecut 3000 de oameni în această noapte.

Capacitatea de testare pentru Covid-19 a crescut în Timiș. ”Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara a pus la dispoziţia autorităţilor judeţului Timiş două aparate complete de RT-PCR, destinate diagnosticului infecţiei cu SARS-CoV-2. Prin utilizarea acestor dispozitive, capacitatea de diagnostic va creşte semnificativ în regiunea de Vest, desfăşurând activitate suport pentru laboratorul existent la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase si Pneumoftiziologie“Dr.Victor Babeş” Timișoara. De asemenea, Centrul Regional de Sănătate Publică Timiş dispune de încă un aparat pentru diagnosticul infecţiei cu SARS-CoV-2, ce va fi pus la dispoziție pentru a degreva Spitalul Clinic de Boli Infecţioase si Pneumoftiziologie“Dr.Victor Babeş” Timișoara”, se arată în comunicatul DSP.

Primele simptome ale coronavirusului sunt febra, tusea uscată și oboseala, iar alte simptome ce pot apărea sunt respirație dificilă, expectorație, roșu în gât. ”În cazul în care manifestați simptome specifice infecției cu coronavirus este important să nu vă deplasați direct la medic sau la spital/urgență. Primul pas este să vă sunați medicul de familie și să solicitați sfaturi. În cazul în care acesta nu poate fi contactat, apelați Direcția de Sănătate Publică Timiș În caz de urgență apelați 112”, recomandă autoritățile. De asemenea, nu este recomandată automedicația, până nu se discută cu un medic.

Când plecați de acasă, se recomandă multă precauție. ”Folosirea mijloacelor aglomerate de transport public vă poate crește riscul de expunere la coronavirus. Dacă aveţi opţiunea de a merge pe jos sau cu bicicleta, este recomandat să nu folosiţi transportul în comun. Dacă sunteţi în vârstă sau aveți o boală cronică, căutați mijloace de transport alternative – prezenţa dumneavoastră într-un mijloc de transport poate crește semnificativ riscul de infecție. Încercați să reduceți deplasările în această perioadă, dacă este posibil. Evitaţi autobuzele în caz de aglomeraţie. Lăsaţi să treacă autobuzele aglomerate și așteptați unul mai puțin aglomerat. Staţi la minimum 1.5 metri distanţă (cât doi pași mari) de ceilalţi pasageri, dezinfectaţi-vă pe mâini înainte, în timpul şi imediat după călătorie. Folosiţi un şerveţel pentru a vă ţine de stâlp, evitaţi să vă atingeţi faţa şi folosiți dezinfectant pentru mâini dacă îl aveți în timp ce mergeţi cu trenul, autobuzul, metroul sau tramvaiul”, mai transmite DSP Timiș.

În Timiș, în total, au fost 17 cazuri de îmbolnăvire.

LĂSAȚI UN MESAJ