DISTRIBUIȚI

Timișoara și Timișul nu au mai înregistrat în ultimele zile noi cazuri de coronavirus, dar măsurile de precauție din stare de urgență se aplică la fel și în vestul țării. Primarul Robu spune că și încasările bugetare locale au scăzut după amânarea națională a termenelor. Edilul precizează că se caută soluții pentru oamenii străzii, dar și pentru a decala plățile pentru firmele cu dificultățile economice.

Pentru primărie, prioritatea este finanțarea celor trei spitale din subordine, cel de Infecțioase, Copii și Municipalul, dar și plata gazului pentru Colterm. În acest context, de exemplu, cei care au contract cu Casa de Cultură a Timișoarei au întârzieri de plăți. ”Prioritatea este să dăm bani către spitale, apoi să plătim gazul, ca să nu rămânem fără căldură. În ultimele zece zile din luna martie, aveam de obicei cele mai mari încasări. Acum, amânându-se termenul de plată, nu mai sunt cozi, căci asta s-a și urmărit. Drept urmare, avem încasări foarte mici și, din păcate, nu putem plăti și la Casa de Cultură. Nu sunt întârzieri foarte mari, nu sunt mai mari de trei luni. dacă agenții au întârzieri mai mari de trei luni, să vină la primărie cu facturile. Știu că este greu, noi suntem într-un război. Un război cu un individ extrem de mic, dar care ne creează probleme mai mari ca dușmanii din războaiele propriu-zise. Măcar acolo știi cu cine te lupți. Aici este o luptă mult mai grea”, spune Robu, despre pandemia de coronavirus. Edilul roagă și oamenii intrați în țară să nu se cazeze la hotelurile din oraș.

Primarul spune că Direcția de Asistență Socială din cadrul primăriei va ajuta bătrânii care nu au un sprijin și caută soluții pentru oamenii fără adăpost, ca aceștia să nu mai încerce să doarmă la spitale. ”Fac un apel către bătrâni. Noi vă ajutăm prin Direcția de Asistență Socială, fie că au plecat toți membrii familiei, fie că sunteți singuri, vă asigură că vă oferim sprijinul nostru, cu tot respectul. De altfel, Direcția de Asistență Socială se interesează de situația persoanelor cu astfel de probleme. De altfel, Direcția de Asistență Socială  a avut o întâlnire la solicitarea noastră, a celor de la Ambulanță și Unităților de Primiri Urgențe. Fiind încă frig noaptea, oamenii străzii se prezintă la Salvarea, în ideea de a fi ținuți la spital până dimineața. Nu e în regulă să stea în spitale, riscăm să contaminăm spitale. Am cerut ca acești cetățeni să nu fie primiți, pe motiv că nu au unde să stea. Nu transformăm spitalele în dormitoare pentru oameni ai străzii. Dacă sunt bolnavi, evident, suntem umani, avem datoria să-i tratăm. Pot fi primiți în aceste centre ale ONG-urilor, care primesc destul de mulți bani de la primărie și trebuie să se implice”, a spus primarul.

Pentru firme, primarul spune că legal, taxele și impozitele nu pot fi modificate, dar că se analizează păsuiri de la termenele de plată. ”Analizăm să vedem ce putem face în ajutorul comercianților. Avem tăria să spunem ce se poate și ce nu. Populismul ne poate duce la dezastru, indiferent ce declară unii. Toate bugetele locale sunt constituite din contribuții ale mediului economic, dacă noi nu evităm situații de genul acesta….este un război, prin urmare vom aveam grijă să nu pierdem cu toții. Putem să amânăm anumite încasări, ne propunem să sprijim prin a amâna momentul încasărilor. Nu putem anula plățile în legislația actuală”, a mai spus Nicolae Robu.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ