DISTRIBUIȚI

Loturile naționale de caiac-canoe și canotaj riscă să întrerupă forțat pregătire, deoarece li s-a cerut să elibereze Complexul Sportiv Național de la Snagov. În pregătire aproape tot anul acolo se află și canotorii timișeni Marian Enache și Cristian Pîrghie.

Elisabeta Lipă, președintele Federației Române de Canotaj , spune că baza de la Snagov era oricum izolată și riscul de infectare cu coronavirus este foarte redus. ”Toţi suntem în pregătire aici, nu a plecat nimeni. Eu înţeleg că s-a închis complexul de la Lia Manoliu, dar acolo era regim deschis, aveau regim hotelier. Încerc să ţin sportivii în siguranţă şi în pregătire, pentru că dacă îi trimitem acasă, la revedere Jocuri Olimpice, nu mai poţi să speri la ceva. A, că-i pregăteşti pentru Balcaniadă sau eu ştiu ce competiţie, da, se poate, dar nu mai poţi să ai pretenţii de Jocuri Olimpice. E ordonanţa aia militară şi ne-au băgat pe toţi la grămadă, dar aici la Snagov nu e restaurant cu regim deschis, sportivii stau izolaţi, e o cantină şi cămine, nu stau claie peste grămadă, eu spun că sunt în siguranţă. Vorbesc tot timpul şi cu ministrul şi cu preşedintele COSR, Mihai Covaliu, dar există această comisie de epidemiologie care nu-şi asumă răspunderea. Nimeni nu-şi asumă răspunderea. Toată lumea ştie situaţia noastră şi facem apel la autorităţi să ne lase să ne pregătim. Ştim că sunt o mie de alte probleme în acest moment, dar şi asta e o problemă, totuşi reprezentăm România”, a declarat Lipă, pentru Agerpres.

De altfel, în contextul în care Comitetul Olimpic Internațional nu a anunțat că se va schimba perioada Jocurilor Olimpice de la Tokyo, Lipă spune că nu se poate opri pregătirea, dar se pot lua măsuri ca nimeni să nu mai intre sau să iasă de la Snagov. ”Eu cer autorităţilor să ne recomande ce măsuri de protecţie să luăm peste cele pe care le-am luat deja, să pună jandarmi la poartă, nu ştiu, orice, şi noi le vom respecta. Dar să ne lase să ne pregătim. Recomandaţi-ne ce să facem şi aia facem. Dacă angajaţii de complex nu mai vor să vină, COSR va angaja bucătari şi ospătari pe perioada asta şi vor sta acolo, sau angajăm o firmă de catering care să vină să ne aducă mâncare. Deci soluţii ar fi. Sportivii ne roagă să-i ţinem în pregătire şi e normal de vreme ce Comitetul Internaţional Olimpic şi japonezii spun că Jocurile Olimpice se vor disputa. Cum să întrerupem pregătirea? Dacă CIO va anunţa că se amână sau că anulează Jocurile Olimpice doar nu o să fi nebuni să stăm în pregătire”, a mai spus Elisabeta Lipă pentru aceeasși sursă.

Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt programate în perioada 24 iulie – 9 august. De la canotaj, s-au calificat deja bărcile ”mici”, conform strategiei federației. Marian Enache a calificat, alături de Ioan Prundeanu, barca de dublu vâsle, cu ocazia Campionatului Mondial de Linz. Cristian Pârghie a concurat în barca de 8+1, care mai are șansa să se califice la Tokyo la Regata de la Lucerna, programată în câteva luni. Din Timiș, deocamdată, calificați pentru competiția din Japonia sunt Marian Enache, dar și baschetbalista Ancuța Stoenescu, calificată cu echipa feminină de baschet 3X3 a României.

foto: facebook.com/pg/Federatia-Romana-De-Canotaj

LĂSAȚI UN MESAJ