DISTRIBUIȚI

După ce activitatea sportivă s-a oprit la clubul de drept public al primăriei SCM Timișoara în contextul stării de urgență, acum impactul este și în plan economic și juridic. Marți, sportivii, antrenorii, dar și ceilalți colaboratori de la secțiile de baschet, handbal, rugby și tenis au primit înștiințarea că li se suspendă contractele. Cei care doresc, pot să ceară și rezilierea contractului.

Legal, sportivii și antrenorii pot primi șomaj tehnic, care nu poate fi mai mare de 75% din venitul mediu pe economie, brut. La SCM, 103 persoane au primit informarea că li se suspendă contractele. ”Sâmbătă, Guvernul a dat Ordonanța de Urgență 30 pe 2020, despre categorii de oameni, din domeniile afectate de această stare de urgență. În baza acestei ordonanțe, am redactat deciziile  prin care se suspendă contractele de activitate sportivă pentru cei de la club, deoarece în această perioadă nu este activitate sportivă. Anumite categorii vor beneficia de acest șomaj tehnic, cei cu funcții sportive”, ne-a declarat directorul clubului, Vasile Rușeț.

Nu toți cei 103 vor primi șomaj tehnic. De exemplu, nu este cazul celor de la comunicare, marketing, sua din staff-ul medical, ori cei care colaborau cu clubul printr-un PFA sau SRL. ”Pentru cei care nu vor primi șomaj tehnic, contractul se va prelungi automat, pe perioada pentru care este semnat. Sportivii și antrenorii oricum aveau contract în funcție de calendarul competițional”, explică Rușeț. Practic, nici managerii nu vor primi șomaj tehnic. De exemplu, dacă un manager are un contract de 12 luni, înțelegerea va dura 12 luni, dar fără bani pe perioada stării de urgență. Ulterior, perioada aceasta va fi cea cu care se prelungește automat contractul.

Până la data de 24 martie, sportivi primesc parte a salariului din contractul cu clubul. De la aceasta dată, vor primi banii prin șomaj tehnic. Banii îi plătește tot clubul, care îi va recupera de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș. ”Banii tot clubul îi va plăti și pentru șomajul tehnic, iar ulterior, urmează să îi recuperăm de la stat. Am făcut deja documentele, oricum cererile pentru martie se vor procesa în aprilie. Sperăm ca banii să vină cât mai repede”, spune directorul SCM.

Oricine s-a ales cu contractul suspendat poate cere rezilierea actului. ”Noi i-am informat, că dacă doresc, pot cere rezilierea, conform prevederilor din contract. Deocamdată, nimeni nu și-a exprimat această dorință”, spune Rușeț. Clubul mai are șase angajați cu contract de muncă, neafectați de situația actuală. ”Personalul administrativ este angajat cu contract de muncă. Avem șase persoane”, a precizat Rușeț.

La club sunt restanțe și practic, nu s-au achitat bani pentru anul 2020 deloc. ”Am achitat integral luna decembrie, de acum două săptămâni. Am premise ca până la finalul săptămânii viitoare, să achităm o parte din salariul pe ianuarie. Vom vedea, în funcție și de câți bani va avea disponibili primăria”, a conchis Vasile Rușeț.

LĂSAȚI UN MESAJ