DISTRIBUIȚI

Universitatea de Vest din Timișoara va găzdui anul viitor conferința anuală din domeniul asigurării calității în domeniul universitar, – European Quality Assurance Forum (EQAF). Evenimentul va avea loc în perioada 18-20 noiembrie 2021, după ce Asociația Europeană a Universităților (European University Association – EUA)  a desemnat universitatea timișoreană drept gazdă.

EQAF reunește anual 500 de rectori, prorectori, cercetători, experți în domeniul asigurării calității, dar și studenți. Participarea nu este strict europeană, deoarece la fiecare eveniment au fost prezenți și reprezentanți de pe toate continentele. În fiecare an, conferința e găzduită de alte universitate. În România, este pentru prima dată când EQAF se organizează, iar evenimentul va veni chiar la final de 2021, când Timișoara va fi capitala europeană a culturii. Practic, Universitatea de Vest din Timișoara a fost desemnată drept organizatoarea ediției a XV-a a EQAF dintr-o listă de zece alte universități, toate cu propuneri de proiecte. Din 2006, conferința este organizată de cei mai importanți actori europeni din domeniul universitar:  Asociația Europeană a Universităților (European University Association – EUA), Organizația Europeană a Studenților (European Students’ Union), European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA) și European Association of Institutions in Higher Education (EURASHE).

Rectorul Marilen Pirtea spune că evenimentul de trei zile e șansa învățământului superior românesc de a se alinia la standardele internaționale. ”Găzduirea unui eveniment de o asemenea anvergură reprezintă pentru Universitatea de Vest din Timișoara și pentru învățământul superior românesc o recunoaștere a activității sale în domeniul internaționalizării și asigurării calității educației. După ce, în anul 2019, odată cu aniversarea celor 75 de ani de existență, UVT a găzduit două importante evenimente ale colaborării Europa de Est-China (7th China-CEEC Education Policy Dialogue și 6th China-CEEC Higher Education Institutions Consortium meeting), ce s-au bucurat de participarea unor reprezentanți din 18 state, anul 2021 va aduce un nou reper important în comunitatea universitară România și din Timișoara. Astfel, organizarea în premieră, la Timișoara, în anul Capitalei Culturale Europene, a European Quality Assurance Forum, este o oportunitate importantă pentru UVT și pentru învățământul superior din România, pentru a se alinia tendințelor internaționale, ceea ce instituția noastră își propune în permanență”, spune Pirtea.

Planul cu care UVT a câștigat găzduirea evenimentului a fost elaborat în colaborare cu Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior din România (ARACIS) și cu Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR),. Sprijin a venit și de la președintele Klaus Iohannis, Ministerului Educației și Cercetării, Consiliului Național al Rectorilor, a primăriei timișorene, dar și a Organizației Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT)

LĂSAȚI UN MESAJ