DISTRIBUIȚI

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara este în continuare centrul de tratament cu cele mai multe cazuri de coronavirus vindecate la nivel național, 53, însă situația este departe de a fi roz. Directoarea Voichița Lăzureanu a cerut ca pacienții din alte județe să nu mai fie aduși aici, după decesele din ultima săptămână! În același timp, directoarea DSP Timiș, Mariana Rădulescu, a trimis o scrisoare deschisă în care precizează că recunoaște că instituția e depășită de situație!

Concret, managerul de spital Voichița Lăzureanu a trimis la Ministerul Sănătății, Prefectura Timiș și direcțiile de sănătate publică din Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara o înștiințare prin care cere ca la ”Victor Babeș” să nu mai fie aduși pacienți din alte județe, care până acum, au reprezentat 75% din cei internați cu covid-19. ”Noi nu vom refuza pe nimeni dacă îi vor trimite la noi. Sperăm să nu ne mai trimită. Astăzi nu aveau cum să ne trimită, pentru că abia acum am terminat să procesăm testele de azi. Și ceilalți trebuie să își activeze «planul alb», și celelate județe au spitale, au specialiști. Eu am spus asta de când a început situația cu coronavirus. Am spus asta în toate videconferințele și întâlnirile pe care le-am avut. Mi s-a răspuns mereu cu «o să». Direcțiile de sănătate publică trebuie să avizeze spitalele să fie centre de tratament”, ne-a declarat Voichița Lăzureanu.

Managerul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara și-a explicat punctul de vedere prin faptul că spitalul timișorean, deși a vindecat mulți bolnavi, poate ajunge să nu mai facă față. În total, în spital sunt 104 paturi, dintre care nouă de ATI. Primăria va mai cumpăra încă 15, dar acest lucru mai durează. De asemenea, alt argument este cel referitor la faptul că nu e normal ca bolnavii să fie aduși pe distanțe mari, timp în care personalul de pe ambulanțe sau SMURD este supus la riscuri. ”Avem cinci cazuri critice acum la spital, trei sunt din alte județe. Nu este normal să vină bolnavii sute de kilometri. Este un risc pentru personalul de pe ambulanță și ISU. Chiar dacă sunt echipați, la dezechipare, se pot contamina, întotdeauna există un risc. Pacientul de la Arad nu a mai ajuns la noi, a murit pe drum și s-au întors. Pacienta de la Reșița a murit la 15 minute după ce a venit aici!”, ne-a mai spus Voichița Lăzureanu.

Tot joi, noua șefă a DSP Timiș, fosta juristă a CJAS Timiș, Mariana Rădulescu, a trimis o scrisoare deschisă. Unele surse din sistem spun că ”ținta” este prefecta Liliana Oneț, cu care Rădulescu ar fi în ultimele zile într-o relație tensionată. ” Indiferent câte comisii sau comitete de criză am înființa, indiferent câte ore prețioase am pierde in discuții sterile și in ședințe interminabile, indiferent cu câte scenarii am lucra, trebuie să recunoaștem, dacă mai avem un dram de demnitate și respect față de cei cărora trebuie sa le asiguram liniștea și supraviețuirea, că suntem depășiți de situație! Și NU suntem depășiți datorita faptului ca NU avem profesioniști in domenii vitale de activitate, ci din cauza unor orgolii mărunte, din pricina faptului ca pasăm responsabilități de la unul la celălalt și că, incredibil, ne este teamă să ne asumăm decizii logice și firești, care ar putea salva vieți omenești! Mai grav este faptul că ne este teamă să vorbim și să spunem ce gândim, pentru ca totul se desfășoară într-o notă politică și beneficiul capitalului electoral, un adevăr pe care unii ar trebui să și-l asume și să-l clameze cu voce tare. Cred cu tărie ca binele comun și sănătatea publica a comunității, pe care o reprezentăm și din care facem parte, ar trebui sa primeze, în fața oricărui calcul electoral mizerabil, cinic și lipsit de sens, cu atât mai mult în aceste momente complicate”, spune Mariana Rădulescu.

Directoarea DSP spune că angajații muncesc zi-lumină, dar nu pot face față singuri la această situație de criză. ”Dragi bănățeni, stimați colegi țin să vă asigur că Direcția de Sănătate Publică Timiș face tot ce este omenește posibil pentru a limita efectele îmbolnăvirilor de Covid-19. Absolut tot! Deși instituția este supraîncărcată de sarcini și obligații, deși personalul este insuficient și oamenii muncesc, de circa 5 săptămâni, minim 14 ore pe zi, 7 zile din 7! Nu ne-am plâns niciodată și nici nu am pasat responsabilități. Din contra, ne-am asumat toate sarcinile profesionale și le-am dus la îndeplinire, în timpi reali, așa cum am știut mai bine, în folosul comunității și al beneficiarilor noștri. Vă rog pe toți să înțelegeți că și noi, cei de la DSP Timiș, suntem oameni. Nu suntem roboți! Nu le putem duce pe toate, nu putem fi responsabili pentru toate neajunsurile unui sistem public și nici nu vom accepta să fim vinovații de serviciu sau ciuca tuturor bătăilor! DSP Timiș este o instituție importantă a statului român, cu atât mai mult în acestă perioada. Cred cu tărie, așa cum am spus-o încă de la început, că doar împreună, asumându-ne deciziile și muncind cot la cot, fiecare pe palierul sau, putem trece cu bine peste acestea pandemie de Covid-19”, mai spune Mariana Rădulescu.

Mariana Rădulescu a înlocuit-o recent pe fosta sefă DSP Timiș, Cornelia Cismaș-Malac, numită de pe vremea guvernării PSD.

foto: romanialibera.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ