DISTRIBUIȚI

Pandemia de coronavirus presupune o responsabilitate din partea tuturor, inclusiv atunci când aruncăm gunoiul. Deoarece igiena este necesară pentru depășirea situației, Garda de Mediu Timiș atrage atenția tuturor persoanelor fizice și firmelor că incendiere deșeurilor este interzisă, la fel precum e și abandonarea gunoiului sau amestecarea deșeurilor periculoase cu cele nepericuloase.

Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Timiș spune că va da în această perioadă amenzile maxime din cuantumul prevăzut de lege. ”Este foarte important, mai ales în această perioadă, ca deșeurile generate din orice activitate să fie colectate separat și stocate temporar, în condiții adecvate, până la preluarea de către operatorii economici autorizați. Este total INTERZISĂ incendierea deșeurilor, ABANDONAREA acestora precum și AMESTECAREA deșeurilor periculoase cu cele nepericuloase. Avertizăm că, ori de câte ori vor constata asemenea fapte, comisarii Gărzii Naționale de Mediu Comisariatul Județean Timiș vor aplica sancțiunile contravenționale cele mai severe prevăzute de lege și vor dispune măsurile legale pentru remedierea neconformităților”, transmite directoarea Lavinia Călușeru.

Nerespectarea legii vă poate ”arde” serios la buzunar. ”Precizăm că incendierea și/sau abandonarea deșeurilor în zone nepermise se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 lei și 40.000 lei, pentru persoane juridice și de la 3.000 lei până la 6.000 lei pentru persoane fizice, conform prevederilor Legii nr.211/2011 privind regimul deșeurilor. În cazul săvârșirii faptei de abandonare a deșeurilor, legea prevede și sancțiunea complementară de  obligare a contravenientului să ridice deșeurile abandonate, să curețe terenul și să elimine deșeurile prin societăți specializate autorizate. Toate costurile legate de îndeplinirea măsurii complementare vor fi suportate de contravenient”, transmite conducerea Gărzii de Mediu.

Atenție sporită trebuie să aibă și firmele care au activități ce necesită avize de mediu. ”Agenții economici care desfășoară activități ce necesită autorizație/autorizație intergrată de mediu au obligația de a funcționa cu respectarea prevederilor acesteia și de a anunța imediat autoritățile, în cazul producerii unor incidente ce pot afecta mediul sau pot constitui riscuri pentru sănătatea populației. În cazul nerespectării acestor obligații, OUG nr.195/2005 privind protecția mediului prevede sancțiuni cuprinse între 50.000 lei – 100.000 lei”, mai spune Lavinia Călușeru.

foto: stiridecluj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ