DISTRIBUIȚI

Activitatea universitară s-a mutat în online pe perioada stării de urgență declanșate din cauza pandemiei de coronavirus. De când totul se întâmplă virtual, Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră din cadrul Universității de Vest Timișoara, dar și de la începutul anului universitar, a desfășurat mai multe proiecte importante.

La începutul acestui an universitar, toți studenții de anul întâi de la ciclul de licență de la UVT au participat la activitate de „Consiliere profesională și orientare în carieră”. S-a desfășurat activități de consiliere de grup, iar până la final de semestru, studenții au trebuit să facă un plan de dezvoltare a carierei, pentru care au primit un credit. În total, au participat 2200 de studenți, iar 1900 dintre ei au finalizat proiectul cu succes. de altfel, din cel de-al doilea semestru, toți studenții au posibilitatea să ia parte la sesiuni de consiliere individuală, cu specialiștii CCOC. În luna martie, care încă nu s-a încheiat, 230 de studenți au cerut sfaturi pentru orientarea profesională.

În perioada sistării cursurilor fizice, CCOC a pregătit webinarii pentru studenți. ”E-learning Tips & Tricks” a avut loc în perioada 16-20 martie, când au început cursurile online. În 31 martie va urma ”Gestionarea anxietății”, webinar la care deja s-au înscris 120 de studenți. La începutul lui aprilie urmează ”Abilități de învățare & lifelong learning”, iar în a doua parte a lunii viitoare, ”Organizarea timpului/Time management”. De asemenea, CCOC oferă consiliere studenților care erau în această perioadă în programul de mobilitate Erasmus+ (atât outgoing, cât și incoming).

Activitatea CCOC se va dezvolta. ”Avem în vedere, prin intermediul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră din UVT, pentru viitor, să pregătim o serie de ghiduri de sprijin pentru studenți, ce vor aborda teme precum Gestionarea stresului, Auto-prezentarea, Gestionarea anxietății, Abilități de învățare și alte teme care servesc adaptării sănătoase și armonioase la mediul universitar. În plus, vor fi dezvoltare și două ghiduri de carieră: „Dezvoltarea carierei pe perioada studiilor” (Ghid pentru studenții din anul I) și „Cum să ne pregătim pentru piața muncii” (Ghid pentru studenții din ultimul an al ciclului de studii universitare de licență și pentru cei de la ciclul de studii universitare de masterat). Suntem aproape de studenți și susținem o pregătire cât mai realistă a carierei lor, pe toată perioada formării lor universitare, iar rezultatele de ansamblu confirmă direcția bună pe care suntem, în primul rând prin rata foarte bună de ocupare și prin carierele absolvenților UVT din ultimii ani”, spune rectorul Marilen Pirtea.

Când se va relua activitatea didactică clasică, CCOC va susține workshopuri pentru dezvoltarea abilităților socio-emoționale, precum Comunicarea eficientă, Munca în echipă, Tehnici de negociere, Managementul emoțiilor negative, Rezolvarea conflictelor, Managementul timpului, și pentru dezvoltarea competențelor de angajare, prin ateliere care abordează teme precum Abilități de auto-prezentare (Elaborarea CV-ului, Pregătirea pentru interviul de angajare), Stabilirea de obiective și proactivitatea, Dezvoltarea rețelei de suport profesional (networking), Task management.

Studenții care doresc sfaturi în orientarea profesională pot da un email la adresa  ccoc@e-uvt.ro sau printr-un mesaj pe pagina de Facebook CCOC-UVT, pentru a programa o ședință de consiliere individuală.

LĂSAȚI UN MESAJ