DISTRIBUIȚI

Pe timp de pandemie, Compania Națională de Investiții chiar lucrează cu spor. Pe șantierele viitoarelor stadioane din București se face treabă temeinic, și iată că se muncește și în birouri, la pregătirea licitațiilor. CNI tocmai a lansat licitația pentru întocmirea documentației pentru sala polivalentă de 16.000 de locuri. Suma pusă la bătaie ajunge la aproape un milion de lei.

Licitația fost deschisă pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, iar primarul Nicolae Robu a făcut anunțul în stilul său caracteristic. ”Țineți-vă bine. CNI a publicat pe SEAP anunțul pentru achiziția serviciului de întocmire studiu de pre-fezabilitate, studiu de fezabilitate și alte studii tehnice pentru obiectivul de investiții Sala polivalentă de 16.000 de locuri. Acest obiectiv pentru care am luptat atât! 8 ani l-am avut pe agendă și a fost un obiectiv prioritar. La început mă gândeam la 14.000 de locuri, dar specialiștii au ajuns la concluzia că din punct de de vedere tehnic și economic, capacitate mai optimă este de 16.000 de locuri. Iată că s-a ajuns la lansarea licitației, care sigură, este lansată când există fondurile necesare. Vom avea parte de cea mai mare sală din țară. Mult mai mare ca oricare alta. Când va fi gazda, vom putea găzdui concerte și evenimente sportive de cel mai înalt nivel, la scară planetară”, a anunțat primarul Timișoarei.

La fel ca la alte proiecte ale CNI, primăria a acordat cu titlu gratuit terenul, cel din spatele Stadionului ”Dan Păltinișanu” pentru această investiție, pentru care va suporta și costul racordului la utilități. De asemenea, municipalitatea a făcut și studiul geo și studiul topo, predate deja la CNI. În rest, doar pentru studiul de pre-fezabilitate, studiul de fezabilitate și alte studii necesare, statul pune la bătaie 940.800 de lei. ”Noi am făcut deja studiul geotehnic și ridicarea topo 3D. Tot ce trebuia făcut s-a făcut de la mare adâncime, pentru a avea un studiu geotehnic cum o cer standardele actuale. Suntem în linie dreaptă. CNI este compania care gestionează aceste lucruri. Suntem în foarte bună legătură, comunicăm foarte bine și ne sprijinim pentru a ajunge să avem acest obiectiv făcut”, a mai explicat Nicolae Robu.

Vești aparent bune, dar orizontul de timp nu e din același ”film”. Termenul de depunere a ofertelor este de 22 mai, ora 15. Apoi, urmează desemnarea câștigătorului și semnarea contractului. Termenul de realizare a documentației este de 180 de zile, cu 60 de zile pentru studiul de pre-fezabilitate, și 120 pentru cel de fezabilitate și alte studii. Dacă se va semna contractul în iunie, fără să fie contestată licitația, documentația tot nu va fi gata până la iarnă. Apoi, urmează o altă licitație, cel mai probabil în 2021, pentru proiectare și execuție.

Ideea unei săli polivalente de 16.000 de locuri a fost lansată de Carmen Tocală, ep atunci secretar de stat, în 2012. Au urmat ani de lupte politice locale. Primăria liberală voia sala la Timișoara, lângă stadion. PSD-ul și conducere județului voia sala la Giroc, chiar la intrarea în comună, unde gurile rele spun că social-democrații aveau interese imobiliare. Toamna trecută, premierul Viorica Dăncilă a venit la Timișoara, și de lângă Călin Dobra, a anunțat că sala se va face la Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ