DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu susține prelungirea stării de urgență și a criticat solicitările din spațiul public ale liderilor ALDE, PRO România și PSD, care au spus că nu vor vota prelungirea stării de urgență în Parlament. Între timp, după decretul prezidențial, Marcel Ciolacu oricum s-a sucit. Robu îi acuză de trei idei total greșite.

Primarul Timișoarei critică solicitările celor din opoziție pentru diverse ajutoare sociale sau economice. ”Este trist că oameni care au avut poziții extrem de importante în statul român, cum pot vorbi cu un populism deșănțat despre ce ar trebui Guvernul să facă acum. Să dea bani la firme, la categoria X, Y, în stânga și în dreapta. De unde să se tot dea? Există undeva o pușculoaie cu bani fără număr, unde doar dai drumul la robinet și singura grijă e să nu dai prea mulți bani unora, că nu sunt în stare să-i folosească. Banii de care dispune un guvern pot proveni din economia reală, din contribuții adică, din împrumuturi propriu-zise și din împrumuturi fictive, adică deficite. Economia  avut o cădere puternică din cauza pandemiei, și proporționalitatea contribuțiilor a scăzut. Împrumuturi s-au mai luat, câte se pot lua? Rămâne deficitul. Da, putem crește deficitul. Nu se mai pune problema de directive așa cum era normal pentru Uniunea Europeană. Deficitul o să crească, dar cât poate să crească? Apoi, la ce se folosesc acei bani? La pomeni? Bani pentru deficit trebuie să produce beneficii într-un anumit orizont de timp, să compenseze deficitul respectiv. Altfel unde ajunge o țară dacă tot face deficit și banii se duc pe consum, fără să rămână nimic în urmă? Putem face rău țării cu asemenea abordări, trebuie pusă economia în mișcare, dar muncind”, spune Robu.

Președintele PNL Timiș spune că și ideea testării întregii populații e o aberație. ”Apoi, să se testeze întreaga populație. Tampenie mai mare nu am pomenit! Ce țară a testat întreaga populație, este posibil să facem așa ceva? A, dacă printr-o minune, testezi azi tot, dar dacă mâine se infectează oamenii, ce faci? Îi testezi pe toți din nou? Poți face asta post-pandemie, pentru a vedea cine a mai contaminat și nu și-a dat seama. Asta este altceva. Iar etstele acelea rapid, acelea care nu sunt relevane. Au 70% marjă. M-am ambalat puțin, când văr spre ce ne împing unii. Sper ca Guvernul PNL să fie puternic pe poziții și să nu cedeze la presiunea făcută de alții. ”, a mai spus Robu.

De asemenea, liberalul a criticat și părerile care au spus că muncitorii sezonieri nu trebuiau să plece în Germania. ”Sunt veniți sute de compatrioți în țară. care nu au venituri. Ce să ne facem cu ei? Să-i lăsăm să moară de foame? Să fure? Ei nu sunt hoți, sunt oameni care au muncit. Dacă piața românească nu le dă de lucru, că nu suntem în vremea în care statul dă de lucru, suntem o țară UE, dacă există cereri dintr-o parte, de ce nu ne asumăm convenții de tipul win-win? Oameni se duc unde au mai fost la muncă și nimeni nu are voie să-i blameze. Nu e nicio rușine să culegi sparanghel!. Ce dacă au mers cu autocarele? Lucrurile trebuiau să se întâmple noaptea, ca hoții?”, spune Nicolae Robu.

Primarul spune că susține prelungirea stării de urgență. ”Ce ar trebui să facem? Să-i lăsăm pe cei de la Țândărei și alții ca ei – din punct de vedere comportamental, nu etnic – să zburde prin țară? Atunci s-ar ajunge la un dezastru, dacă noi am ridica toate restricțiile. Starea de urgență permite să ridici imediat o stare excepțională, în care se pot lua decizii excepționale. Asta nu înseamnă că starea de urgență etapa a doua trebuie să înăsprească actualele condiții, ci trebuie să stabilească reguli în concordanță cu realitatea, evoluția din viața reală. Aici taina nu succesul este să se facă tot ținând cont de viața reala. Dacă se impune întărire restricțiilor, dar eu nu că asta se va întâmpla. sau se va decide relaxarea, și eu cred că asta se va întâmpla”, a mai spus primarul.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ