DISTRIBUIȚI

Organizatorii festivalului: Considerăm că arta şi cultura sunt ultimele arme care pot să unească oamenii şi popoarele

Ediţia 2015 a festivalului „StudentFest” – cel mai mare eveniment organizat de studenţi şi focalizat atât pe arta, cât şi pe cultura din România – va începe mâine, de la ora 16:30. Deschiderea va avea loc în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara – iar de la ora 20:00 organizatorii au pregătit un concert blues în clubul „El Che”.

„Conflict” este tema celei de-a XXIV-a ediţie a festivalului, care reuneşte, la Timişoara, sute de tineri talentaţi din 15 domenii ale artei şi culturii. Obiectivul este ca participanţii să aibă ocazia de a-şi dezvolta abilităţile prin ateliere de lucru facilitate de artişti consacraţi, dar şi de a-şi promova creaţiile sau conceptele. Aproape 100 de evenimente sunt pregătite pentru publicul larg, toate fiind cu intrare liberă. Festivalul va dura zece zile. Din lista evenimentelor fac parte concerte, conferinţe, spectacole de dans şi teatru şi ateliere de lucru.

Şi în 2015 se continuă conceptul început în 2012. Astfel, participanţii acestei ediţii vor lua parte la şapte zile intensive de workshop-uri şi training-uri de creaţie la care s-au înscris în prealabil. În acest an, evenimentele din ultimele trei zile se vor desfăşura în curtea Facultăţii de Arte şi Design Timişoara, în locuri nonconformiste special amenajate pentru festival.

„Într-o societate aflată în continuă schimbare, în care globalizarea duce tot mai des la izbucnirea unor noi conflicte, unele dintre ele chiar foarte aproape de graniţele noastre, considerăm că arta şi cultura sunt ultimele arme care pot să unească oamenii şi popoarele.

În 2015  «StudentFest» vrea să tragă un semnal de alarmă asupra conflictelor de toate tipurile, îndemnând la transpunerea energiilor conflictuale interne în procese de creaţie, fapt pentru care lansează tema CONFLICT ca idee de pornire pentru fiecare dintre secţiunile festivalului”, transmit organizatorii pe site-ul lor oficial.

Expoziţie „Istoria filmului” în holul principal al Universităţii de Vest (12 mai), conferinţa „Practică artistică personală” cu Dan Perjovschi – desenator, ilustrator, scriitor, jurnalist şi autor de performance român (14 mai), precum şi concertele secţiunii „Muzică” (15 şi 16 mai), cu invitaţi precum Robin and the Backstabbers, Luna Amară, Sonatic sau The Case fac parte din cele mai importante evenimente.

Startul a fost dat cu „Punctul 8”, în 1992, ,încercând să schimbe mentalitatea românilor cu privire la un segment social foarte larg şi important – studenţii – ce nu erau luaţi în seamă până atunci. Nu mai puţin de 300 de studenţi din toată România au venit la Timişoara pentru a participa la una din secţiunile: teatru, umor, caricatură şi muzică din cadrul festivalului, sub îndrumarea unor personalităţi din domeniu: Ştefan Popa Popa’s, Vacanţa Mare – care a debutat la prima ediţie a „StudentFest”. Mai mult, „Punctul 8” a reuşit să contextualizeze festivalul şi să demonstreze capacitatea Timişoarei de a găzdui un asemenea eveniment.

Pentru mai multe detalii privind programul festivalului: studentfest.ro 

Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara

Înfiinţată în data de 27 martie 1990, Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara (OSUT) este singura organizaţie sindical-studenţească instituţia de învăţământ universitar şi cea mai reprezentativă organizaţie – un punct de reper pentru toate ligile studenţeşti din ţară. Ea este membră cu drepturi depline a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), adesea activă în Uniunea Europeană a Studenţilor (ESU),  a Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Timiş (FITT).

Scopul organizaţiei este a asigura un mediu universitar creat pe nevoile educaţionale, sociale, economice şi culturale, precum şi de a veghea asupra respectării drepturilor acestora.

De asemenea, OSUT face parte din Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021, Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret de pe lângă Primăria Municipiului Timişoara şi Coaliţia pentru Date Deschise şi înregistrată în Repertoarul ONG al Camerei Deputaţilor, fiind persoană juridică neguvernamentală.

A. STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ