DISTRIBUIȚI

Deputatul de Timiș Marilen Pirtea consideră că în perioada pandemiei, românii sunt la un risc mai mare de a avea locuințele sparte. Liberalul spune că pedepsele trebuie înăsprite, iar exemplul pentru autoapararea la atacurile nocturne trebuie preluat de la Italia.

Statisticile arată că la nivel general, infracționalitatea a scăzut, dar furturile de la domiciliu noaptea, când oamenii prinși la domiciliu pe timpul zilei dorm, a crescut. ”Vedem cu toții acum, în această perioadă de criză, că a crescut semnificativ riscul de apariție a violențelor și distrugerilor de domiciliu, mai ales pe timpul nopții. În acest context, devine esențială protecția persoanelor și bunurilor. Avem nevoie de o protecție mai bună a persoanelor în fața violențelor în creștere, în special a celor ce apar în gospodăriile oamenilor”, spune Pirtea.

Liberalul spune că statul trebuie să ia măsuri cât mai rapide, cu exemplul Italiei. ”Avem și un exemplu semnificativ din Italia, care demonstrează cum se poate interveni fără ezitare. Este vorba de Legea autoapărării pe timp de noapte, pentru atacuri desfășurate la domiciliu, adoptată recent de Italia. Exemplul poate fi considerat un caz de bună practică, în privința măsurilor imediate ce pot fi adoptate pentru a obține scăderea infracțiunilor împotriva bunurilor și persoanelor aflate la domiciliu, desfășurate mai ales pe timpul nopții. În Italia, țară puternic afectată de pandemia coronavirusului, înăsprirea pedepselor și amenzilor pentru astfel de furturi și violențe specifice  a condus rapid la o scădere cu 20% a numărului acestor infracțiuni. Pentru a preîntâmpina o explozie a infracționalității în această perioadă, oricum dificilă, oamenii așteaptă măsuri imediate, o bună organizare a structurilor de ordine publică, dar și noi prevederi legale, prin care să fie majorate pedepsele și amenzile pentru aceste infracțiuni periculoase”, punctează parlamentarul.

Concret, Pirtea crede că pedepsele trebuie înăsprite, mai ales că criza economică poate determina pe unii să aleagă soluția jafurilor. ”Obiectivul principal în cazul majorării pedepselor și amenzilor pentru infracțiunile desfășurate în domiciliile oamenilor, pe timpul nopții, este întărirea protecției persoanelor ce devin victime ale violării domiciliului, dar și pentru protecția suplimentară a integrității patrimoniilor. În această perioadă a devenit oportun să ne gândim la majorări ale pedepselor și amenzilor în cazul infracțiunilor desfășurate prin violență în domiciliile românilor, prin amenințarea folosirii armelor sau a altor mijloace de constrângere fizică”, mai spune deputatul.

LĂSAȚI UN MESAJ